Conducerea administrativă a combinatului de aluminiu Alro a convocat acționarii pentru aprobarea unei facilități de credit Black Sea Trade and Development Bank, instituție de credit a Organizației Economice pentru Cooperare în Marea Neagră.
Ca de obicei, cumpăna dintre ani este cea a obținerillor de finanțare pentru Alro Slatina (ALR). Consiliul de Admnistrație al producătorului de aluminiu a convocat pentru data de 21-22 ianuarie 2020 Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în vederea contractării unei facilități de credit de 40 milioane dolari cu Black Sea Trade and Development Bank, instituție de credit cu sediul la Salonic și arondată Organizației Economice pentru Cooperare în Marea Neagră. Scopul este finanțarea și, respectiv refinanțarea investițiilor aferente programului investițional pentru anii 2018-2019.
Anul trecut pe vremea aceasta, acționarii Alro, companie controlată indirect de miliardarul rus Vitali Matchitski, aprobau noi linii de finanțare prin intermediul semnării unui act adițional de modificare și o reconfirmare la un contract semnat în decembrie 2015 cu un sindicat format din 7 bănci pentru accesarea unei facilități de credit în valoare de 167,00 milioane dolari. Între creditele din 2015 era și un împrumut de investiții de 60 milioane dolari contractat de la Black Sea Trade and Development Bank. Tot în luna decembrie a anului trecut, compania și-a majorat semnificativ free-float-ul prin vânzarea de către majoritarii ruși a unei treimi din acțiuni, la prețul de 3,0000 lei/acțiune, principalii cumpărători fiind fondatorii retailerului de materiale de construcții Dedeman, frații Adrian și Dragoș Pavăl.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alro se află momentan într-un impas, la 9 luni compania afișând o pierdere de aproape 23 milioane lei, în contextul unu preț internațional apăsat al aluminiului primar pe bursa de neferoase de la Londra (London Metal Exchange), dar și a presiunilor pe costuri din zona energiei. Președintele Marian Năstase denunța luna trecută existența unei veritabile "taxe de șmecher" la importurile de energie electrică. "Umblă în piață vorba că e o firmă cu 4 angajați care are 36 milioane euro profit. În timp ce eu (Alro – n.r.) tot anul ăsta mă adâncesc în pierdere. Poate legislația europeană e greșită. Poate că ea a fost gândită cu un anumit scop, dar noi suntem foarte «creativi». Poate trebuie schimbată și asta, poate trebuie să știe și europarlamentarii noștri. Poate o luați în analiză la ANRE și vă uitați acolo un pic ce trebuie făcut", afirma Năstase la o conferință în care era chiar alături de Claudiu Dumbrăveanu, șeful Direcției Generale Piață de Energie și Prețuri din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Acționarii au spre aprobare încheierea unor contracte de ipotecă imobiliară asupra unor imobile principale ale societății și a unor active care vor garanta îndeplinirea obligațiilor prezente și viitoare rezultând din actul adițional de modificare a contractului facilității de credit.
La 30 septembrie, Alro avea datorii totale de aproximativ 2,63 miliarde lei (604,76 milioane dolari), în creștere cu 48,92% față de cele de 1,76 miliarde lei (432,05 milioane dolari). Titlurile companiei sunt listate la Bursa de Valori București, iar la ultimul preț de închidere, de 2,1000 lei/acțiune, capitalizarea de piață se ridică la 1,50 miliarde lei (349,35 milioane dolari).