La loc comanda: statul nu se mai bate cu OMV Petrom, Engie și E.ON pe furnizarea de gaze și energie

La loc comanda: statul nu se mai bate cu OMV Petrom, Engie și E.ON pe furnizarea de gaze și energie
scris 12 dec 2019

Acționarii Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român, au respins în AGA extraordinară un proiect pe care tot ei îl aprobaseră de principiu în ianuarie, în timpul mandatului Guvernului PSD Dăncilă, acela ca Romgaz să se asocieze cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de ministerul de resort, și să înființeze împreună o companie de furnizare de gaze naturale și energie care să se bată cu marii jucători privați din industrie.

Din informațiile Profit.ro, la AGA a participat și, deci, a avut votul decisiv, acționarul majoritar, Ministerul Energiei și Economiei, care deține peste 70% din capitalul Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul respins în AGA prevedea că noua societate urma să se numească Romgaz Furnizare SA și urma să fie înființată cu un capital social de pornire de 67,5 milioane lei, care după aceea să fie majorat, în cel mult 12 luni, la 225 milioane lei, bani care ar fi asigurat funcționarea noii companii în primii 3 ani de activitate. Potrivit planului, producătorul de gaze urma să dețină 60% din acțiunile noii societății, iar SAPE - 40%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas își aduce obligațiunile la bursă. Titlurile garantate în premieră cu brandul CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas își aduce obligațiunile la bursă. Titlurile garantate în premieră cu brandul

Ideea era ca noua companie de stat să "muște" și din portofoliile de clienți finali ai celor doi giganți ai furnizării de gaze Engie și E.ON, precum și din cel al concurentului din producția de gaze, OMV Petrom, dar și să preia furnizori mai mici, inclusiv concesionari de rețele de distribuție, precum și să construiască de la zero și să opereze rețele de distribuție de gaze în localități care în prezent sunt neracordate. Calculele conducerii Romgaz aratau că, în 5 ani, noua companie ar fi putut atinge o rată internă de rentabilitate de cel puțin 6,36%, în scenariul în care vânzările de energie electrică reprezentau 20% din vânzările Romgaz Furnizare, și chiar de 12,6%, dacă ponderea electricității urca la 25%.

În septembrie, AGA Romgaz a aprobat participarea companiei la un proiect greco-american de terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (LNG) planificat a fi dezvoltat în Marea Egee. De asemenea, compania și-a anunțat intenția, sprijinită puternic de Ministerul Economiei și Energiei, de a prelua o parte din participația americanilor de la ExxonMobil la concesiunea offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep.

Profitul net al Romgaz pe primele 9 luni ale anului s-a majorat cu 18,9% sau 188,5 milioane lei, ajungând la 1,185 miliarde lei, ca urmare a creșterii prețurilor de pe piața concurențială, care a condus la obținerea unor venituri din vânzarea gazelor mai mari cu 12,92% decât cele din perioada similară a anului trecut. Evoluția ascendentă a prețurilor de pe piața concurențială a compensat plafonarea prețurilor gazelor pentru alimentarea consumatorilor casnici și a CET-rilor la 68 lei/MWh. Prețul mediu pe bursele operate de OPCOM a fost de 120 lei/MWh în primul trimestru, de 105 lei/MWh în trimestrul al doilea și de 112 lei/MWh în trimestrul al treilea. Anul trecut, Romgaz a obținut un preț mediu de aproximativ 80 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz sape furnizor gaze energie
romgaz sape
furnizare gaze
distributie gaze
pret gaze