Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania informează piață că Marius Moldovan și Cristian Răduță au acceptat mandatele de directori și sunt în măsură să exercite conducerea efectivă, astfel încât acțiunile pot reintra la tranzacționare. Profit.ro are informații de la Brașov că fostul director Mihai Fercală a părăsit sediul și, după o etapă în care nu au avut accesul în clădire, noii șefi executivi au controlul pe sistemele societății, iar personalul până în prezent fidel vechii conduceri începe să se conformeze noii autorități.
O etapă de echivoc absurd se încheie la SIF Transilvania (SIF3), unde, în confirmarea unei informații prezentate în premieră de Profit.ro, Marius Moldovan, fostul președnte al Depozitarului Central, preia un mandat de director pentru următorii 4 ani în baza unui vot în Consiliul de Supraveghere. Până la momentul de față, în cazul acestei societăți era paradoxul că, deși era conturată o majoritate în board potrivnică fostului șef Mihai Fercală, că aveau comunicarea cu Bursa și recunoașteri în cascadă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), le lipsea și controlul de facto asupra sediului și a personalului.
Finalmente, Consiliul de Supraveghere al SIF-ului a notificat piața că acțiunile emitentului, suspendate de la tranzacționare de supraveghetorul ASF tocmai urmare a lipsei de claritate, pot reintra în ringul bursier. După acceptarea mandatelor, Marius Moldovan și Cristian Răduță sunt în măsură să exercite efectiv atribuțiile de directori. Fluxul informațional poate fi asigurat corect și echidistant, astfel încât suspendarea, solicitată tot de board, nu s-ar mai impune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptămInformații obținute de Profit.ro spun că, după o perioadă de peste o lună în care nu au fost primiți în sediu, Moldovan și echipa sa au preluat controlul asupra sistemelor societății, iar personalul, până acum fidel lui Fercală, a început să colaboreze. Al 3-lea membru votat de board, Radu Roșca, încă se află în procedurile de verificare și avizare la ASF. Funcționarea actualului directorat nu depinde de avizarea acestuia, iar în prezent noii executivi lucrează la raportul trimestrial al SIF Transilvania care ar urma să ajungă în piață săptămâna viitoare.
După o etapă de opoziție fățișă, șeful de peste un sfert de secol Fercală a părăsit sediul, explicația sa care ar păstra o onorabilitate la etapa de "baricadare" în sediu fiind acela că mandatul a expirat pe 14 mai, după trecerea stării de urgență decretată în contextul epidemiei de coronavirus.
Fostului director, care nu a renunțat la poziție, îi rămâne să se judece din exteriorul sediului, adversarii săi având pe rol o serie de chemări în instanță care să infirme deciziile anterioare care au avut ca rezultat debarcarea lui Fercală.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19Moldovan este deținător al unei diplome MBA la Universitatea din Viena. Imediat după absolvire, în februarie 2017, întrebat de Profit.ro unde se vede peste 10 ani, acesta răspundea că își leagă viitorul de bursa românească. „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei. Încă nu e totul pierdut”, afirma acesta.
El va prelua societatea într-o poziție precară, fără vânzări importante pe creștere, cu achiziții pe scăderile recente care au secătuit-o de cash și suferind șocul de a nu primi dividende de la BRD Groupe Société Générale (BRD), unde are una din cele mai importante participații la o societate listată. Mai grav, deținerile istorice în domeniul turismului, unde SIF Transilvania a derulat programe de investiții importante în ultimii ani cu bani obținuți din vânzarea pachetului deținut la BCR acum un deceniu, sunt blocate complet în contextul epidemiei de coronavirus.