Indicii principali de la Bursa de Valori București au închis cu aproximativ 0,2% sub referință, însă cea mai tranzacționată acțiune, cea a Băncii Transilvania, a suferit un declin de peste 2%. În piață a ajuns știrea Profit.ro potrivit căreia Banca Transilvania a încheiat o înțelegere cu recuperatorul de creanțe din Norvegia B2Holding pentru vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 124 milioane de euro. De asemenea, instituția de credit vizează conversia împrumuturilor în franci elvețieni pentru un număr de 3.000 de clienți Bancpost, mișcare în consecuția preluării băncii achiziționate recent.
Prima zi de tranzacționare de la Bursa de Valori București după vacanța de Paști a fost una de indecizie. Dacă excludem tranzacțiile de peste 30 milioane lei cu titlurile Băncii Transilvania (TLV) și oferta de cumpărare procesată pentru 11,57% din acțiunile Zentiva România, transferurile cu acțiuni la BVB au de aproximativ 32 milioane lei.
Faptul că investitori au evitat să ia poziții decisiv se vede, însă, mai ales la nivelul oscilației indicilor care au fost modeste. Astfel, indicele compozit BET Plus a pierdut 0,18%, iar indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,22%, până la nivelul de 8.841,74 de puncte. Din punct de vedere tehnic, lumânarea japoneză aferentă sesiunii de astăzi este de tip „inside bar”, o lumânare turtită așezată lângă lumânarea lungă verde care a catapultat indicele pe noi maxime post-criză, așa cum se vede pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din punct de vedere tehnic, trendul ascendent este robust, cu mediile mobile mai scurte dispuse într-un evantai perfect deasupra mediilor mobile mai lungi. Sesiunea corectivă de astăzi apare ca logică având în vedere depărtarea indicelui de cea mai scurtă medie mobilă care desemnează tendința pe termen scurt, respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5). Elanul nu este epuizat, piața nefiind foarte mult forțată, după cum se vede din faptul că oscilatorul Real Strength Index, în configurația sa clasică de 14 perioade, încă nu a intrat în zona de supracumpărare.
Din exterior, bursa românească a beneficiat de un vânt pozitiv. Indicii principali europeni au avut o zi „verde”, după cum o arată tabloul Bloomberg: +0,70% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,00% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,84% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,11% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,56% pentru indicele WIG20 de la Varșovia. Excepțiile au fost reprezentate de indicele PX de la Praga, cu o sesiune neconcludentă, -0,05%, și indicele BUX de la Budapesta care a pierdut 1,11%, unde piața încă digeră informații cu privire la formarea noului guvern după câștigarea alegerilor de către formațiunea FIDESZ a premierului în exercițiu Viktor Orban.
Zi agitată pentru acțiunile Băncii Transilvania
Închiderea ar fi fost favorabilă și la BVB, însă piața a fost trasă în jos de declinul semnificativ al unei acțiuni cu procentaje importante în structura principalilor indici, respectiv cea a Băncii Transilvania. Titlurile instituției de credit au suferit un recul de 2,25%, până la prețul de 2,6100 lei/acțiune, pe transferuri de 30,06 milioane lei.
Astăzi în piață a ajuns știrea Profit.ro potrivit căreia Banca Transilvania a încheiat o înțelegere cu recuperatorul de creanțe din Norvegia B2Holding pentru vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 124 milioane de euro. De asemenea, instituția de credit vizează conversia împrumuturilor în franci elvețieni pentru un număr de 3.000 de clienți Bancpost, mișcare în consecuția preluării băncii achiziționate recent.
Titlurile Băncii Transilvania au și presiunea unui vânzător mare. În sesiunea de astăzi, SIF Moldova (SIF2), societate în portofliul căreia titlurile băncii reprezintă aproape 40% din active, a vândut un număr de 200.000 de titluri, la prețul de 2,6550 lei/acțiune, încasând suma de 531.000 de lei. În ultima zi de tranzacționare a săptămânii trecute, SIF Moldova a mai vândut 500.000 de acțiuni. Chiar și după declinul de astăzi, instituția de credit are o capitalizare de 11,33 miliarde lei (2,43 miliarde euro).
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), s-a apreciat cu 0,39%, până la prețul de 15,36 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 9,75 milioane lei. În piața deal, însă, transferurile speciale au fost încheiate semnificativ sub referință, valoarea acestor schimburi ridicându-se la 4,64 milioane lei.
Creșteri pe acțiunile OMV Petrom și Fondul Proprietatea
Într-o zi în care, la Londra, prețul țițeiului Brent a urcat din nou peste reperul de 71,00 dolari/baril, aproape de maximul ultimilor aproape 3 ani, la BVB titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), s-au apreciat cu 0,45%, până la prețul de 0,3330 lei/acțiune, pe volume echivalente cu de 7,83 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 3,57%.
Tot de la capitolul energetic, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,13%, până la prețul de 37,95 lei/acțiune, pe transferuri de 2,12 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au închis cu 0,12% peste referință, la prețul de 8,1800 lei/acțiune, o sesiune în care schimburile pe acest emitent au depășit cu puțin reperul de 1 milion de lei. În ansamblu, a fost o zi de ezitare pe segmentul energetic, fapt reflectat de un recul nesemnificativ, de 0,06%, al indicelui sectorial BET-NG.
O oscilație încă și mai mică, +0,04%, a avut-o indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 40.957,90 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 1,15% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,9670 lei/acțiune, în contextul unei sesiuni de 3,03 milioane lei. La jumătatea lunii trecute, Mesaroș de la Goldring indica, de asemenea, acțiunea Fondului ca fiind una cu potențial de creștere: „FP arată OK pe grafic.” De atunci, cotația a avansat cu 3,98%.