Producătorul de apă Azuga Waters, controlat de Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, se afla într-o stare de insolvență de facto încă din decembrie 2015, nu ca o simplă dificultate financiară, având în vedere creanțele comerciale sau alte creanțe înregistrate în contabilitate care erau nemonetizabile si care au fost provizionate de-abia în 2017. Nedeclararea insolvenței a dus la un tratament vădit inechitabil pentru creditorii Azuga Waters, o parte a acestora fiind favorizați în detrimentul altora, fără a se respecta ordinea de preferință ce ar fi intervenit pentru a îi proteja într-o procedură concursuală, scrie în documentul înaintat judecătorilor. Azuga a intrat în insolvență la finele anului trecut, cum a anunțat în premieră Profit.ro, și va trebui să achite peste 29 milioane lei, în principal către BRD și Garanti Bank. În 2016, afacerile companiei au căzut la jumătate.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania a intrat în insolvență, după ce în urmă cu doar două săptămâni și Perla Covasnei, producător de ape minerale din portofoliul omului de afaceri, a urmat același drum.
La acel moment, Profit.ro a relatat că Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a trimis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) un act în care reclamă „abateri grave și repetate” ale producătorului de ape minerale, susținând că firma ar remite raportări întârziate și contradictorii către Bursa București, unde este listată, ce pot induce în eroare investitorii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Contactată atunci de Profit.ro, Violeta Moraru, președintele Consiliului de Administrație, a declarat că raportările pe bursă au fost realizate de îndată ce ASF a făcut solicitări în acest sens. Aceasta sugerează că supraveghetorul pieței a mai fost notificat de acționari cu privire la întârzirea de către emitent a unor informări către piață.
Acum, documentul oficial înaintat judecătorilor de administratorul judiciar și analizat de Profit.ro relevă că debitoarea se afla într-o stare de insolvență de facto încă din decembrie 2015 (nu o simplă dificultate financiară), având în vedere creanțele comerciale sau alte creanțe înregistrate în contabilitate care erau nemonetizabile si care au fost provizionate de-abia în anul 2017 iar în noiembrie 2017 existând si demersuri pentru încheirea unui concordat preventiv. Astfel, deși atât în decembrie 2015, cât și în decembrie 2016, capitalurile proprii sunt pozitive, aceste ajustări realizate în 2017 ar fi generat un activ net, respectiv capital propriu negativ. Nedeclararea insolvenței a dus, conform documentului, la un tratament vădit inechitabil pentru creditorii Azuga Waters, o parte a acestora fiind favorizați în detrimentul altora, fără a se respecta ordinea de preferință ce ar fi intervenit pentru a îi proteja într-o procedură concursuală.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții Azuga Waters nu au răspuns până la momentul publicării acestei știri.
"Reducerea activității (a veniturilor si a EBITDA, în principal) din 2016, comparativ cu 2015, a rezultat mai ales din încheierea contractului de colaborare cu Roua Development SA, aceasta preluând de facto în urma încheierii acestui contract, o bună parte a activității de distribuție a produselor, precum si primind în compensare în schimbul garanțiilor si plăților realizate în numele Azuga Waters livrări de produse. În esență, toată activitatea economică a fost transferată către o altă societate din grup împreună cu personalul, licențele și o parte din active, Azuga Waters rămânând fără obiect de activitate și fără posibilitatea de a atrage resursele necesare plății datoriilor către creditori. În scopul realizării unei dependențe față de societatea ce opera activele Azuga Waters, au fost transferate o serie de active esențiale în activitatea de producție - conductele de aducțiune, o operațiune fără vreun beneficiu economic pentru debitoare. Contractele de închiriere au fost încheiate în anul 2016, după ce în anul 2015 Azuga a înregistrat profit net de 2,9 milioane lei și o marjă brută de 5,6 milioane lei. În fapt, s-a operat un transfer de business fără a se avea în vedere analiza unui preț real, de piață, deși încă de la acel moment domeniul de activitate înregistra o adevărată expansiune în piața relevană, și fără protecția (transferul) creditorilor care, în lipsa operațiunii, ar fi avut prioritate la încasare", scrie în document.
"Concluzionând: În anul 2015, când Azuga Waters opera integral fabricile de captare și îmbuteliere apă, societatea a făcut un profit net de 2,9 milioane lei și o marjă de 5,6 milioane lei. Cu toate acestea, societatea nu și-a plătit datoriile certe, lichide și exigibile către creditori, o parte din aceștia demarând proceduri de executare. În aprilie 2016, cedează o parte esențială a ansamblului funcțional din Azuga – captarea și aducțiunea – către Roua Development SA, societate deținută de Azuga Waters, creând o interdependență funcțională între cele două societăți, fără o rațiune economică pentru debitoare. În octombrie 2016, când Azuga Waters se afla într-o stare de insolvență vădită dar nedeclarată, renunță la acțiunile pe care le deținea la Roua Development și închiriază ambele fabrici către aceștia, transferând de asemenea toată activitatea (licențe, personal, etc). Azuga Waters deținea aproape 99% din acțiunile Roua Development ce aveau o valoare nominală de peste 35 milioane lei, înregistrând un venit în urma înstrăinării de 76 mii lei. Restul acțiunilor erau deținute de Dl. Valerii Moraru fiind cedate în același timp către altă persoană fizică, domnul Moraru fiind în prezent administratorul Roua Development SA Prin acțiunile de mai sus, toată substanța economică a Azuga Waters a fost mutată către o altă companie în care a cedat controlul, ce este controlată de Dl. Valerii Moraru, debitoarea devenind și captivă în urma înstrăinării conductelor de captare, într-un moment în care societatea era într-o stare de insolvență și era executată silit. Prin mecanismele descrise, s-a urmărit scoaterea de sub urmărirea creditorilor a profitului obținut și a unei părți importante din active, reprezentate de acțiunie deținute la Roua Development SA. În acest fel, s-a încercat ca aceste active sa fie sustrase de la urmarirea creditorilor Azuga Waters SRL. Mai mult, cu 3 luni anterior deschiderii procedurii se sting din contabilitate datoriile pe care Azuga Waters le avea către acționari în condițiile în care, dacă se declara insolvența conform obligațiilor legale, ordinea de stingere ar fi fost alta", scrie în document.
Se consideră astfel că, prin investiții transformate în pierderi, nedeclararea stării de insolvență la momentul la care a apărut și favorizarea anumitor creditori în detrimentul altora, prin transferul întregii activități către o altă societate din grup, în acelasi timp renunțând si la controlul asupra acesteia, și prin transferul unor active esențiale ce fac debitoarea captivă, organele de conducere ale societății sunt responsabile pentru insolvența Azuga Waters", se mai arată în text, dar alături de o altă mențiune, și anume că discutarea îndeplinirii sau nu a condițiilor prevăzute de Legea privind atragerea răspunderii membrilor organelor de conducere nu poate fi realiazată la acest moment în cadrul raportului de cauze.
În septembrie 2016, insolvența companiei era cerută de Rom Construct 2025 și acționarul minoritar Roua Development (care deține 11,8% din acțiunile Azuga Waters și este asociat la Perla Covasnei), decizia fiind amânată la fiecare termen, până spre finalul anului trecut, cu îndemnul judecătorilor la o înțelegere amiabilă.
La finele anului trecut, însă, lista creditorilor care au cerut insolvența companiei a ajuns la fatala cifră de 13 bănci și furnizori, iar decizia a pus punct așteptării: intrarea în insolvență.
Printre creditorii care vor astfel să își recupereze din bani sunt BRD, Garanti Bank, RCS&RDS, Administrația Fondului pentru Mediu, Ursus Breweries, Arte Grup Print, Power Clouds, Edy International Spedition, GTH Gaze industriale, Ripema Tour, Rom Construct 2025, Roua Development și o persoană fizică.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, o nouă mișcare pe piață după ce a cumpărat Viața Medicală: intră în acționariatul Docbook, prima aplicație din România pentru programări online la doctorÎn 2016, compania a avut o pierdere de numai 226.561 lei, dar afacerile au scăzut semnificativ, la aproape jumătate, de la 71,1 milioane lei în 2015 la 38,5 milioane lei, în timp ce datoriile au cumulat 29,3 milioane lei.
În timp, Azuga Waters a dezvoltat mai multe branduri, precum Santiago (băutură răcoritoare), Azuga Apă de Izvor și Covasna Tărâmul Apelor. Familia Moraru a avut în portofoliu și brandul Bere Azuga, pe care l-au vandut în 2009 companiei Ursus, atunci subsidiară a SABMiller, pentru 7 milioane euro. Între timp, în primăvara acestui an, activele SABMiller din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv Ursus Breweries, au fost preluate de berarul japonez. Asahi Group Holdings.
Azuga concurează pe piața de apă minerală autohtonă, estimată la 300-350 de milioane de euro, cu Borsec, Dorna, Bucovina, Izvorul Minunilor și Aqua Carpatica.