Pe fondul unor evoluții mixte ale celorlalte acțiuni și în pofida unui vânt favorabil de pe bursele europene, acțiunile bancare își continuă picajul din ultimele zile. În primele 2 ore de tranzacționare, titlurile Băncii Transilvania pierdeau 8,5%, iar cele ale BRD Groupe Société Générale coborau cu aproape 5%, trăgând în jos principalii indici.
Nicovala taxei pe activele financiare ale băncilor trage la fund acțiunile bancare la Bursa de Valori București. La orele prânzului, cele 2 titluri bancare aveau scăderi extreme care se adaugă prăbușirii de aproape o cincime din zilele precedente. Este o mișcare realizată pe volume consistente, ceea ce arată că sunt jucători importanți la vânzare.
Deși la debut se tranzacționau ușor peste referința de ieri, titlurile Băncii Transilvania (TLV) cădeau la finalul primelor 2 ore ale orarului de la BVB cu 8,50%, până la prețul de 1,5720 lei/acțiune, pe transferuri de 21,88 milioane lei.
Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), se deprecia cu 4,84%, până la prețul de 9,84 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,29 milioane lei. Este prima trecere sub reperul de 10,00 lei/acțiune a acestor titluri din ultimii aproape 2 ani și jumătate.
Vânzările sunt precipitate de tendința investitorilor de a încorpora în prețuri informația anunțată anterior de Profit.ro și confirmată acum, potrivit căreia taxa pe activele financiare ale băncilor nu va fi încasată numai trimestrial, dar valorile de calcul furnizate de guvernanți vor fi, de asemenea, trimestriale și nu anualizate, ceea ce înseamnă că taxa ar fi de 4 ori mai mare decât estimările inițiale.
Că este o poveste strict legată de bănci se vede atât din faptul că alte acțiuni precum cele ale Romgaz Mediaș (SNG), Transelectrica (TEL) sau OMV Petrom (SNP) se află pe revenire sau nu au scăzut sub referință, dar și din contextul unei sesiuni europene preponderent „pe verde”.
Cu procentaje importante în structura indicilor, titlurile bancare au tras în jos întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus pierdea 2,19%, iar indicele reprezentativ BET scădea cu 2,21%, până la nivelul de 6.780,79 puncte, reper deja inferior punctului minim până la care s-au exacercbat vânzările din decembrie.