Leul a câștigat teren pe piețele valutare luni, la a doua zi de tranzacționare după referendumul britanic privind apartenența la Uniunea Europeană derulat joi. Moneda națională s-a apreciat cu aproape 0,5% față de euro la referința Băncii Naționale a Românei de la ora 13.00, recuperând astfel cei doi bani pierduți vineri, când piețele au fost luate prin surprindere de votul pro-Brexit.
BNR a anunțat un curs de 4,5152/euro, nivel sub chiar și cel de joi, când sondajele de opinie au născut optimism în piețele financiare că britanicii vor vota pentru a rămâne în UE. Este cea mai bună cotație de referință a monedei naționale din 10 iunie.
Pe de altă parte, dacă leul a câștigat teren pe piața valutară interbancară, nu același lucru se poate spune despre monedele din regiune, care azi s-au depreciat față de euro. Forintul a pierdut 0,4% la 318 unități/euro, în timp ce zlotul polonez a pierdut 0,6%, la 4,4676/euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evoluția divergentă a leului față de regiune ar putea fi pusă pe seama unei intervenții a BNR, estimează analiștii ING Bank.
Lira sterlină a pierdut în continuare din valoare în fața euro și dolarului american, monede care au câștigat 2,6%, respectiv 3,5%. Dacă față de euro lira are cea mai scăzută valoare din martie 2014, față de dolarul american a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.
Deprecierea lirei s-a văzut și față de leu. O liră era cotată azi de BNR la 5,4295 lei, față de 5,8884 lei joi și 5,9 lei marți.
CITEȘTE ȘI BNR, înainte de Brexit: Efectele asupra economiei românești sunt temperateFrancul elvețian și-a reconfirmat statutul de monedă de refugiu și s-a apreciat atât față de euro cât mai ales de liră. Un franc era cotat astfel în creștere la BNR, foarte aproape de pragul de 4,2 lei, cu trei bani peste cotația de joi și cu doi bani peste cea de vineri.
După o creștere a dobânzilor în piața monetară vineri, azi referințele Robor au scăzut ușor pe toate scadențele, ceea ce arată că piața are lichiditate suficientă. Robor la 3 luni, cotație relevantă pentru creditele cu dobânzi variabile, a scăzut cu un punct de bază la 0,84%, după o creștere cu 9 puncte de bază vineri.