Guvernul Italiei analizează susținerea băncilor cu până la 40 de miliarde de euro, după votul britanicilor pentru ieșirea din Marea Britanie, care a provocat scăderea puternică a acțiunilor instituțiilor financiare, afectate deja de nivelul ridicat al creditelor neperformante, au declarat persoane apropiate situației, relatează Bloomberg.
Autoritățile de la Roma ar putea susține băncile prin furnizarea de capital sau prin acordarea de garanții, a spus una dintre persoane.
Suma este încă în discuție, nefiind luată încă o decizie, potrivit surselor.
Acțiunile băncilor italiene au înregistrat printre cele mai slabe performanțe în acest an, afectate de creditele neperformante de circa 360 de miliarde de euro, în timp ce creșterea economică lentă și nivelul redus record al dobânzilor le afectează profitabilitatea.
Titlurile băncilor italiene au consemnat vineri printre cele mai ample scăderi, după referendumul britanic, șase dintre acestea, inclusiv Intesa Sanpaolo, pierzând peste 20% din capitalizarea bursieră.
”În Italia, o scădere de 10% a bursei, după votul Brexit, semnalează clar vulnerabilitatea țării la o criză bancară”, a afirma miliardarul George Soros într-o opinie publicată în Project Syndicate.
Reprezentanții guvernului și ai Băncii Italiei s-au întâlnit weekendul trecut pentru a discuta propunerile și au și întâlniri informale cu oficiali ai Comisiei Europene.
Decizia ar putra fi luată în următoarele câteva zile.
Guvernele put furniza direct fonduri băncilor, în circumstanțe excepționale, de stres sistemic, provocat de Brexit, fără să încalce reglementările europene referitoare la ajutoarele de stat.
Acțiunile UniCredit sunt în scădere cu 3,4%, iar Intesa Sanpaolo cu 2,9%.