Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a încheiat anul 2016 cu 1,2% sub nivelul la care se afla la sfârșitul lui 2015, înregistrând prima evoluție negativă anuală după vârful crizei datoriilor suverane din 2011, iar analiștii anticipează în medie că în 2017 va avansa cu sub 1,3%, relatează Bloomberg.
Stoxx 600 a crescut cu 0,3% vineri, ultima ședință bursieră a acestui an, iar volumul tranzacțiilor a fost cu 60% sub media ultimelor 30 de zile, scrie News.ro.
Cele mai mari creșteri au fost consemnate de titlurile companiilor imobiliare, care au contribuit la inversarea unui declin de până la 0,4% al Stoxx 600.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Stoxx 600 nu a reușit să recupereze pierderile provocate la începutul anului de îngrijorările legate de încetinirea activităților în economia chineză. Ulterior, au apărut temeri provocate de economia europeană, incertitudinile politice și criza bancară din Italia.
În trimestrul al patrulea, evoluția Stoxx 600 s-a îmbunătățit datorită victoriei lui Donald Trump la președinția SUA, care îi face pe investitori să mizeze pe accelerarea creșterii economiei globale, și a extinderii programului de stimulare de către Banca Centrală Europeană.
În decembrie, Stoxx 600 a crescut cu 5,7%, cel mai mare avans din peste un an, pe fondul deprecierii euro.
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze a avansat cu 0,3% și a încheiat anul cu o creștere record de 14%, una dintre cele mai bune performanțe între indicii occidentali, susținut de deprecierea lirei sterline și avansul acțiunilor companiilor exportatoare și ale celor din sectorul resurselor naturale.
Cele mai mari pierderi anuale au fost înregistrate de principalii indici bursieri din Italia, Portugalia și Danemarca, care au scăzut cu cel puțin 10%.