ANALIZĂ Economia românească va încetini în 2017, avansul fiind estimat la mai puțin de 4%

ANALIZĂ Economia românească va încetini în 2017, avansul fiind estimat la mai puțin de 4%
scris 31 dec 2016

Economia românească va crește cu mai puțin de 4% anul viitor, ritm temperat față de nivelul din 2016, în contextul în care consumul, cel mai important motor al economiei în 2016, își va reduce viteza, impactul relaxării fiscale va fi mai slab, în timp ce inflația ar putea ajunge la 2%, după o lungă perioadă de valori negative, estimează analiștii economici consultați de News.ro.

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat la începutul lunii decembrie că economia României a crescut în trimestrul III cu 4,4% față de aceeași perioadă din 2015, față de trimestrul anterior cu 0,6%, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele arată o temperare semnificativă a creșterii economice față de trimestrul al doilea, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,5% față de trimestrul precedent.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, estimează un avans de 3,7% al PIB-ului în 2017, în condițiile în care impactul stimulilor fiscali va fi mult atenuat față de cel din 2016. Totodată, el estimează un deficit de cont curent de 3% din PIB.

ANALIZĂ Cu cât s-au scumpit benzina și motorina în ultimul an în România și ce se va întâmpla anul viitor CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cu cât s-au scumpit benzina și motorina în ultimul an în România și ce se va întâmpla anul viitor

”Explicația pentru această estimare este simplă: este greu de crezut că vom mai avea stimuli fiscali de amploarea celor din acest an. Creșterea economică din acest an s-a bazat pe un amplu program de reduceri de taxe și pe creșterea accelerată a consumului. Deja vedem în trimestrul al acestui an o decelerare a PIB-ului. Noi vedem creșterea PIB-ului potențial la 3%”, a afirmat Dumitru, la solicitarea News.ro.

Guvernul a apăsat puternic pedala stimulilor fiscali în ultimul an. Executivul a redus taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, măsură care a stimulat puternic vânzările de bunuri alimentare, iar cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016.

Totuși, economistul-șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu, vede un avans economic de peste 4% în 2017, în condițiile în care apetitul pentru consum nu mai este atât de ridicat ca în anii de dinaintea crizei.

”Noi estimâm 4,1% creștere economică anul viitor, consumul intern rămânând principalul motor. Desigur, având în vedere măsurile de creștere a venitului disponibil pentru populație, există ceva riscuri în sus, dar observăm ca apetitul de consum nu pare a fi chiar atât de ridicat ca în anii dinaintea crizei”, a spus Dascălu, pentru News.ro.

El avertizează, însă, că se așteaptă la o ușoară adâncire a deficitului de cont curent, de la 2,2% la 2,6% din PIB în 2017, pe fondul lărgirii decalajului dintre cererea și oferta internă.

Totuși, acesta ar trebui să rămână la niveluri sustenabile și va fi relativ facil de finanțat, consideră Dascălu.

Economistul-șef al ING avertizează că cererea internă excendentară va pune presiune pe prețuri.

”Ne așteptăm ca rata inflației să încheie anul 2017 la nivelul de 2,1%, pe fondul tendinței inflaționiste globale și împinsă în sus de cererea excedentară internă, precum și din cauza unor efecte statistice de bază”, a declarat Dascălu.

Potrivit ultimelor estimări, Banca Națională a României anticipează că rata anuală a inflației va rămâne la -0,4% la finalul acestui an, dar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,1%.

Președintele fondului de pensii BCR Pensii, Radu Crăciun, avertizează asupra creșterii profilului de risc anul viitor, din cauza creșterii deficitelor, în paralel cu accelerarea prețurilor.

”Stimularea economică prin noi stimuli fiscali s-ar face cu prețul unor deficite mai mari, atât fiscal cât și bugetar, ceea ce va duce la creșterea profilului de risc și la costului finanțării externe. În plus, consumul în creștere, confruntat fiind cu oferta limitată pe plan intern, va pune presiune pe prețuri, accelerând presiunile inflaționiste”, a declarat Crăciun, la solicitarea News.ro.

De la 1 ianuarie 2016, cota standard a TVA scade de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de carburanți și taxa pe construcții speciale vor fi eliminate.

Analiștii economici spun că economia României se va confrunta anul viitor cu o serie de riscuri, atât interne cât și externe.

Pe plan intern, acestea sunt reprezentate de noi măsuri fiscale nesustenabile, în timp ce, pe plan extern, există pericole legate atât de sistemul bancar din Italia, cât și de alegerile electorale care vor avea loc în mai multe țări dezvoltate din vestul Europei.

Firmele și ANAF își vor trimite online toate declarațiile fiscale, deciziile de impunere și alte acte, din 2017 CITEȘTE ȘI Firmele și ANAF își vor trimite online toate declarațiile fiscale, deciziile de impunere și alte acte, din 2017

”Pe plan extern, există riscuri legate de China și Italia. În plus, există riscuri politice, având în vedere că anul viitor avem multe alegeri în țări importante ale Europei, precum Italia, Germania, Franța și Olanda. Tocmai de aceea, nu trebuie să multiplicăm aceste riscuri pe plan intern”, a declarat președintele Consiliului Fiscal.

Băncile din Italia se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al creditelor neperformante, estimate la peste 300 miliarde euro la nivelul întregului sistem.

Cea mai veche bancă a țării, Monte dei Paschi di Siena, va fi probabil salvată de guvernul italian, după ce a eșuat majorarea de capital.

În plus, Donald Trump, care a sugerat resetarea relațiilor economice cu parteneri importanți precum China sau Mexic, își începe mandatul de președinte al SUA în 20 ianuarie 2017, ceea ce ar putea genera turbulențe pe piețele mondiale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
economia românească