Șeful executiv al băncii elvețiene de investiții UBS, Sergio Ermotti, spune că nu mai puțin de o cincime din locurile de muncă de la Londra ar urma să fie mutate către alte state europene după ieșirea țării din Uniune.
Bancherii au promis în timpul campaniei pentru Brexit o hemoragie de locuri de muncă dinspre Londra către Frankfurt și alte capitale europene în cazul în care alegătorii vor vota pentru părăsirea UE. Tot mai multe instituții de credit își prezintă planuri de relocare în această perioadă, semn că nu era neapărat doar o retorică de campanie.
Sergio Ermotti, șeful executiv al băncii elvețiene de investiții UBS, a anunțat, la sfârșitul acestei săptămâni, că intenționează ca nu mai puțin de 1.000 de slujbe din Londra să fie mutate către alte țări ale Uniunii Europene, ca rezultat al Brexitului. Aceasta ar însemna o cincime din cele 5.000 de poziții de bancheri pe care le are în Marea Britanie instituția de credit helvetă, cu active totale de 935 miliarde franci elvețieni la sfârșitul anului 2016.
CITEȘTE ȘI Isărescu cere traininguri obligatorii pentru angajații din bănci, nemulțumit că aceștia sunt instruiți doar “in house” și prea puțin prin programe comune ale industriei, la IBRMișcarea nu se va materializa, însă, până la câteva clarificări de ordin politic și de reglementări pe care încă UBS le așteaptă. Este un exod bancar pe care l-au mai anunțat și alte bănci concurente active în City-ul londonez, cu termen martie 2019.
Nu este prima repliere a băncii elvețiene. Încă din anul 2012, UBS anunțat tăierea a 10.000 de locuri de muncă, urmare a crizei financiare și a reglementărilor sporite care pun în dificultate activitatea de trading.
În SUA, amputările au fost masive. În urmă cu un an, publicația Zero Hedge semnala că zona de tranzacționare a UBS a devenit un loc dezolant de gol, departe de efervescența care exista cu 10 ani înainte, în perioada de apogeu a creditului privat.