Până la 15% din corporațiile din zona euro vor să își mute toți angajații din Marea Britanie post Brexit. O treime vin în Europa Centrală și de Est

Până la 15% din corporațiile din zona euro vor să își mute toți angajații din Marea Britanie post Brexit. O treime vin în Europa Centrală și de Est
scris 22 sep 2017

Până la 15% din corporațiile prezente în Marea Britanie intenționează să își transfere, post Brexit, toți angajații din Regat în alte state europene, atât în zona euro, cât și în Europa Centrală și de Est (ECE), potrivit unui sondaj al băncii elvețiene UBS, scrie Business Insider.

Manageri din 1.200 corporații majore cu sediul în zona euro au participat la sondaj.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape jumătate dintre respondenți au indicat că își vor reloca majoritatea angajaților din Marea Britanie după ieșirea țării din UE, circa 15% declarând că vor transfera toți angajații în cazul pierderii accesului la piața unică europeană.

Financial Times: România să evite asocierea cu “băieții răi” din fostul bloc comunist și să consolideze mediul de afaceri dacă nu vrea să devină un cătun diplomatic și economic în UE după Brexit CITEȘTE ȘI Financial Times: România să evite asocierea cu “băieții răi” din fostul bloc comunist și să consolideze mediul de afaceri dacă nu vrea să devină un cătun diplomatic și economic în UE după Brexit

Totodată, 28% au spus că vor transfera “o mare parte” din angajați, în timp ce 29% intenționează să mute doar o mică parte din personalul din Marea Britanie.

“46% dintre companiile participante la sondaj au spus că, în cazul în care își vor reduce prezența în Marea Britanie, angajații vor fi mutați în zona euro; 32% au indicat că vor alege țări din Europa Centrală și de Est, iar 29% se vor orienta către alte state din UE”, potrivit sondajului.

Cele mai afectate companii de un eventual Brexit dur sunt cele din sectorul financiar-bancar, întrucât depind cel mai mult de așa-numitul pașaport financiar, care le permite să își ofere serviciile pe tot teritoriul Uniunii Europene, fără costuri suplimentare.

Potrivit unui sondaj Reuters publicat la începutul săptămânii, băncile, asigurătorii și alte instituții financiare din Marea Britanie ar putea transfera, în primă fază, aproximativ 10.000 de locuri de muncă în afara țării dacă Londra pierde accesul la piața UE.

Estimările privind locurile de muncă puse în pericol de un Brexit dur variază de la 30.000 în cazul unui scenariu analizat de institutul Bruegel din Bruxelles și până la 232.000, număr vehiculat, în luna ianuarie, de directorul general al London Stock Exchange.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
sondaj
brexit
marea britanie
corporatii
angajati
transfer