Banca Centrală Europeană (BCE) a decis astăzi, în linie cu așteptările din piață, să prelungească achizițiile de obligațiuni din zona euro cu încă 9 luni, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018.
Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele acestui an, dar av continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin.
În urma deciziei, moneda euro scade cu peste 0,4% în raport cu dolarul american, fiind tranzacționată pentru 1,1761 dolari. Anterior deciziei, euro era în scădere cu doar 0,1% față de moneda americană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sondajelor realizate anterior de Reuters și Bloomberg, economiștii anticipau că BCE va prelungi programul de relaxare cantitativă cu 6 sau 9 luni, însă va reduce achizițiile lunare de obligațiuni, la circa 30-40 de miliarde de euro. Economiștii intervievați anticipează că programul de achiziții va fi prelungit cu aproximativ 9 luni.
Prima și cea mai recentă decizie de temperare a achizițiilor a fost adoptată în decembrie 2016, când BCE a decis reducerea programului de relaxare cantitativă, de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro, începând cu luna aprilie 2017.
În ceea ce privește ratele de dobândă, BCE a menținut astăzi dobânda cheie la 0%, reiterând angajamentul pentru continuarea programului de achiziții lunare de active cel puțin până la finele anului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un gigant din lumea financiară și două nume mari din România, investigate de Consiliul Concurenței. De la ce a pornit totulTotodată, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la 0,25%, respectiv -0,40%.
Consiliul guvernatorilor anticipează menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale pe o perioadă extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active.
Rata anuală a inflației în zona euro a rămas stabilă în luna septembrie la 1,5%, sub ținta BCE de aproape 2%.