Fostul broker Jordan Belfort, autorul cărții autobiografice “Lupul de pe Wall Street”, care a inspirat filmul cu același nume, spune că ofertele inițiale de monede alternative (ICO) sunt “cea mai mare înșelătorie”.
Ofertele inițiale de monede (Initial Coin Offering) sunt o variantă atrăgătoare de finanțare pentru startup-uri, care strâng “capital” în monede virtuale, oferind investitorilor un alt tip de criptomonede, emise de compania care se finanțează. Astfel de oferte de monede virtuale sunt tot mai des întâlnite, anul acesta fiind atrase finanțări de peste 3 miliarde de dolari prin această metodă, potrivit coinschedule.com.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
“Cei care promovează această idee promovează o înșelătorie enormă. Probabil că 85% dintre aceștia nu au intenții rele, dar, dacă 5% sau 10% încearcă să te păcălească, este un dezastru”, spune Belfort, citat de Financial Times.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială a majorat puternic prognoza de creștere economică a României în acest anFostul broker Jordan Belfort a petrecut aproape 2 ani după gratii, fiind acuzat de fraudă și spălare de bani. După eliberare, Belfort a scris și publicat cartea autobiografică “Lupul de pe Wall Street”, care a inspirat filmul cu același nume, regizat de Martin Scorsese. Rolul lui Belfort este jucat de actorul Leonardo DiCaprio.
Belfort spune, însă, că nimic din ceea ce a făcut nu se compară cu dezastrul pe care îl va provoca finanțarea în monede virtuale.
“Nu spun că este ceva în neregulă cu ideea de criptomonede sau chiar cu bulbii de lalele. Problema este cu oamenii care se vor implica și vor distruge ideea”, adaugă Belfort, făcând referire la mania lalelor din secolul XVII, când bulbii de lalele ajunseseră extrem de apreciați și de scumpi în Olanda.
În 1637, prețurile la lalele au scăzut subit pe piața olandeză, iar cei care investiseră masiv în comerțul cu aceste flori au avut de suportat șocul unei colaps asemănător cu cele mai dure crize economice ale vremurilor moderne.
Recent, și Jamie Dimon, șeful celei mai mari bănci americane, a numit moneda bitcoin o “fraudă” și a comparat ascensiunea rapidă a acestei criptomonede cu criza lalelelor din Olanda. La fel ca mania lalelelor, bula speculativă creată de bitcoin se va sparge, iar lucrurile “nu se vor sfârși cu bine”, potrivit acestuia.
În august, Beijingul a interzis strângerea de fonduri prin intermediul ofertelor inițiale de monede alternative (ICO), pe care le-a declarat ilegale, și a ordonat companiilor care au desfășurat astfel de oferte cu monede virtuale să returneze fondurile investitorilor.