Președintele ANPC: Vom emite ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte ale Raiffeisen în această săptămână

Președintele ANPC: Vom emite ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte ale Raiffeisen în această săptămână
scris 18 oct 2017

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este pe cale să finalizeze un ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte constatate la Raiffeisen Bank în privința majorării dobânzilor la creditele în franci elvețieni, a declarat, în Parlament, președintele ANPC Marcel Bogdan Pandelică. Oficialul spune că efectul ar trebui să fie revenirea la dobânda din primul an de creditare și că vor fi extinse controalele și la alte bănci.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

ANPC a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei după ce a făcut un control pornit de la documente interne ale băncii care arătau cum instituția de credit a gândit împrumuturile în franci elvețieni și modul de acoperire a riscului valutar prin creșterea programată a dobânzilor.

Urmărește-ne și pe Google News

“Urmează a fi dispusă măsura de încetare”, spune Pandelică în Comisia economică din Senat, unde a fost chemat de senatorul liberal Daniel Zamfir. Profit.ro a anunțat, în prealabil, că ANPC pregătește o astfel de măsură.

Potrivit șefului ANPC, efectul ar trebui să fie revenirea la dobânda din primul an de creditare.

“În cadrul instituției s-a trecut la procedura de analiză de către comisia din cadrul instituției în vederea elaborării acestui ordin, este în procedură de semnare. Luni a fost elaborat, trece prin pașaportul intern. Îl emitem în această săptămână”, declară Pandelică.

Fostul șef CSA Daniel Tudor, obligat să demisioneze pentru incompatibilitate, continuă demersul în justiție pentru compensații de peste 3 milioane lei de la ASF CITEȘTE ȘI Fostul șef CSA Daniel Tudor, obligat să demisioneze pentru incompatibilitate, continuă demersul în justiție pentru compensații de peste 3 milioane lei de la ASF

Președintele ANPC a susținut în fața Comisiei că Raiffeisen a prezentat un produs cu o dobândă favorabilă, pe care apoi a crescut-o de la 4,9% la 5,9%, lucru plănuit de la început. Sistemul de majorare era cunoscut doar de către bancă și nu a fost comunicat și clientului, care a luat astfel o decizie pe care nu ar fi luat-o în mod normal, adăugă Pandelică.

Efectul ordinului este acela de “aducerea tuturor contractelor în faza inițială cu un nou grafic de rambursare”, explică oficialul ANPC.

Ordinul este executoriu și nu este suspendat de o acțiune în instanță a băncii. De altfel, Raiffeisen a respins acuzațiile și a anunțat că va contesta în justiție măsura ANPC.

Întrebat de Zamfir dacă se gândește să extindă controlul și la alte bănci, așa cum s-a făcut și în cadrul instituțiilor financiare nebancare, Pandelică a spus că va cere colegilor din Autoritate să facă acest lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
raiffeisen bank
sanctiune raiffeisen bank
credite franci elvetieni