FT: Bancherii sunt îngrijorați că implicarea companiilor de tehnologie în serviciile bancare pune în pericol stabilitatea financiară

FT: Bancherii sunt îngrijorați că implicarea companiilor de tehnologie în serviciile bancare pune în pericol stabilitatea financiară
scris 5 feb 2018

Implicarea marilor companii tehnologice în serviciile bancare pune în pericol stabilitatea financiară, iar marile grupuri de tehnologie americane și chineze ar trebuie să se supună acelorași reglementări ca și băncile, consideră șefii unor mari instituții financiare din Europa, relatează Financial Times.

Introducerea în acest an în Europa a unor reglementări referitoare la ”serviciile bancare deschise”, care obligă băncile să ofere acces la conturile clienților care permit acest lucru, îi îngrijorează pe bancheri că grupurile din industria tehnologiei vor benefica de cele mai profitabile segmente ale afacsrilor lor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele executiv al băncii spaniole BBVA, Francisco Gonzalez, a avertizat că grupuri cum ar fi Facebook și Amazon în Statele Unite și Alibaba și Tencent în China ”vor înlocui multe bănci”. El a cerut ca o organizație mondială, cum este G20, să ia măsuri, afirmând că ”autoritățile trebuie să pună ordine în această schimbare majoră, care poate reprezenta un  risc pentru stabilitatea financiară”.

Băncile vor fi dezavantajate pentru că vor fi puternic concurate de marile grupuri de tehnologie, din cauza reglementărilor inegale între cele două sectoare, a spus Gonzales.

Din ce în ce mai multe bănci americane interzic achizițiile de monede virtuale cu cardurile lor de credit CITEȘTE ȘI Din ce în ce mai multe bănci americane interzic achizițiile de monede virtuale cu cardurile lor de credit

”Dacă am nevoie de capital pentru a acorda împrumuturi, haideți să avem aceleai reguli pentru toată lumea, și pentru giganții de internet”, a adăugat bancherul.

După ce au tatonat intrarea în afacerile cu servicii financiare timp de mai mulți ani, grupurile de tehnologie își extind activitățile în acest sector. Amazon oferă servicii de plăți și împrumuturi către comercianții de pe platformele sale, în timp ce Facebook a obținut recent licență pentru operațiuni cu plăți electronice în Irlanda.

Alibaba și Tencent au devenit principalii operatori pe piața plăților electronice din China, de 5.500 de miliarde de dolari.

Ralph Hamers, director general al băncii olandeze ING, a spus că noile reglementări europene referitoare la deschiderea pieței operațiunilor bancare permite intrarea pe piață a marilor companii de tehnologie.

”Este un pericol pentru bănci, pentru că au prea mulți bani de investit. Dacă vor obține aceste date, vor avea acces complet, având în vedere că în prezent nu dețin informații referitoare la ce cumpără oamenii”, a adăugat șeful ING.

Companiile de tehnologie au fost criticate recent pentru mai multe probleme, de la permiterea implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, evaziunea fiscală, comportamentul anti-concurențial și până la răspândirea de conținut extremist.

”Există în mod clar percepția că grupurile de tehnologie trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru conținutul și serviciile lor și datele oamenilor”, a spus Bruce Carnegie-Brown, președintele Lloyds’ of London.

Bancherii spun că grupurile de tehnologie trebuie să își asume aceleași responsabilități ca și băncile, la nivel internațional.

”Trebuie să le privim la nivel internațional. Astăzi...băncile sunt responsabile cu ceea ce se întâmplă în bănci. Același nivel de responsabilitate trebuie să fie aplicat platformelor care sunt dezvoltare de giganții  internatului, iar pentru acest lucru trebuie să avem o arhitectură diferită de reglementări”, a arătat Gonzales.

Google, Amazon și Microsoft  găzduiesc o parte importantă din datele lumii financiare la divizile de cloud computing. Pe măsură ce băncile își automatizează operațiunile folosind inteligența artificială, vor deveni mai dependente de grupurile de tehnologie. Furnizorii de servicii de Inteligență Artificială vor fi marile companii -  Google, Amazon și Alibaba - așa că vor exista riscuri sistemice legate de companiile respective?, s-a întrebat Richard Lumb, director pentru servicii financiare la firma de consultanță Accenture.

viewscnt
Afla mai multe despre
financial times
tehnologii
servicii bancare