Bursele europene ignoră problemele Germaniei și cresc pe fondul optimismului legat de negocierile SUA-China

Bursele europene ignoră problemele Germaniei și cresc pe fondul optimismului legat de negocierile SUA-China
scris 9 ian 2019

Acțiunile europene ignoră riscurile legate de posibila intrare a Germaniei în recesiune tehnică și cresc miercuri, tranzacționându-se la maximul ultimelor aproape 4 săptămâni, pe fondul optimismului referitor la negocierile SUA-China, încheiate după trei zile.

Indicele pan-european Stoxx 600 este în creștere cu circa 0,9%, la maximul din 13 decembrie. Bursa de la Frankfurt urcă cu circa 1%, evoluție similară cu cea a bursei londoneze, iar bursa de la Paris este în creștere cu 1,1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Optimismul de pe burse este dictat de negocierile dintre Statele Unite și China, încheiate miercuri. Deși concluziile oficiale nu au fost publicate, investitorii au așteptări pozitive, susținute de declarații sumare ale unor oficiali și de faptul că negoierile au durat cu o zi mai mult decât fusese stabilit.

BNR vede incertitudini din nefinalizarea bugetului pe 2019 și măsurile fiscale „intempestive” CITEȘTE ȘI BNR vede incertitudini din nefinalizarea bugetului pe 2019 și măsurile fiscale „intempestive”

Marți seara, președintele american Donald Trump a scris, într-un mesaj pe Twitter: "Discuțiile cu China merg foarte bine!".

Totuși, surse apropiate negocierilor, citate de Reuters, au afirmat marți că cele două părți au încă divergențe legate de reformele structurale pe care administrația Trump le solicită pentru a stopa "furtul și transferul forțat de tehnologie americană".

Indicele Shanghai Composite a închis în urcare cu 0,7%, indicele Hang Seng, al bursei de la Hong Kong, a urcat cu 2,27%, iar Nikkei, al bursei de la Tokio, a crescut cu 1,1%, pe fondul optimismului legat de succesul negocierilor.

Așteptările legate de succesul discuțiilor SUA-China a contrabalansat temerile legate de încetinirea economiei germane.

Potrivit datelor publicate astăzi, exporturile Germaniei au scăzut cu 0,4% în noiembrie, semn că cea mai mare economie europeană ar putea fi afectată de tensiunile comerciale.

Totodată, datele publicate ieri au arătat că producția industrială a Germania a scăzut cu 1,9% în noiembrie, comparativ cu octombrie, o altă veste proastă pentru cea mai mare economie europeană, care crește riscurile unei recesiuni. În ritm anual, producția industrială a avut un declin de 4,7%, cel mai mare de la criza financiară încoace.

Potrivit analiștilor, judecând după valul de date dezamăgitoare publicate recent, Germania riscă să intre în recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de contracție economică. În trimestrul al treilea, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2% față de trimestrul precedent, potrivit datelor Eurostat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
china
negocieri
burse
actiuni
germania
recesiune