Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,90%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR).
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei, scrie News.ro
Marți, indicele a scăzut la 2,92%.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială a înrăutățit estimările privind evoluția economică a României în 2019 și în 2020Miercuri, indicele a coborât la 2,90%, cel mai mic nivel din 15 iunie 2018, când a fost tot 2,90%.
Totodată, miercuri, indicele Robor la șase luni a scăzut la 3,23%, cel mai mic nivel din 28 iunie 2018, când a fost 3,23%.
Marți, acest indice a scăzut la 3,27%.
Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent în piață.
Marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipațiile inflaționiste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, anunțată recent de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.