Bitcoin s-a apreciat marți cu peste 8,6%, până la un maxim intraday de 2.967,30 dolari pe unitate, depășind recordul anterior de 2.791,70 dolari pe unitate, stabilit pe 25 mai.
Cea mai cunoscută monedă digitală trece printr-o perioadă de “boom”, influențată atât de creșterea interesului pentru monede virtuale în rândul investitorilor, unii dintre aceștia considerând criptomonedele un activ de “refugiu”, cât și de tensiunile geopolitice și de cererea mare din piețele asiatice.
Valoarea unui bitcoin a crescut cu 131% în ultima lună și cu peste 200% de la începutul anului, când era tranzacționat la un preț de puțin peste 1.000 de dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Marți, moneda virtuală a deschis la 2.681,86 dolari și s-a apreciat cu până la 10,64%, atingând un maxim intraday de 2.967,30 dolari, potrivit datelor CoinDesk. În jurul orei 18:00 (ora României), un bitcoin era cotat la 2.874,79 dolari, în urcare cu 7,2% față de referință.
Pe baza cotațiilor curente, valoarea de piață a monedelor bitcoin minate până în prezent se ridică la 46,68 miliarde dolari, aproape jumătate din capitalizarea tuturor criptomonedelor aflate în circulație, care se ridică la 100 miliarde dolari, scrie MarketWatch.
Printre rivalii bitcoin se numără ethereum, cu o capitalizare de aproximativ 24 miliarde dolari, și ripple, a cărei capitalizare a depășit recent 10 miliarde dolari.
Ethereum a consemnat un avans chiar mai puternic decât bitcoin de la începutul anului, urcând cu aproape 3.200%, de la 7,98 dolari pe unitate la 261 dolari pe unitate.
CITEȘTE ȘI Întoarcere la 180 grade: Banca centrală a Rusiei testează mai multe tehnologii în vederea lansării unei monede digitale naționaleAutoritățile de reglementare și analiștii avertizează însă cu privire la volatilitatea extrem de ridicată a monedelor virtuale și a riscurilor la care se expun investitorii.
”Banca Națională a României își menține opinia comunicată anterior și continuă să atenționeze utilizatorii de monedă virtuală asupra riscurilor la care se expun. Monedele virtuale prezintă o volatilitate foarte ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și cu monedele electronice reglementate. Deținătorii de monedă virtuală nu au o garanție că o vor putea schimba în viitor pentru bunuri si servicii ori în monedă legală”, arată BNR într-un document obținut de Profit.ro.