Băncile italiene au nevoie de cel puțin 52 de miliarde de euro pentru a-și curăța activele, o sumă mult mai mare decât cea de 20 de miliarde de euro popusă luni Parlamentului de către Executivul de la Roma, relatează Bloomberg.
Acest deficit de fonduri reprezintă o estimare a provizioanelor pentru credite neperformante pe care băncile ar trebui să le constituie pentru vânzarea de împrumuturi problematice. Suma include provizioanele de 8 miliarde de euro pe care UniCredit a anunțat că le va forma înainte de vânzarea celor mai slabe împrumuturi, de 18 miliarde de euro. Acestea au fost folosită de către Bloomberg ca etalon pentru estimarea necesarului de fonduri al altor instituții financiare, scrie News.ro.
Totalul include și cele 5 miliarde de euro pe care Banca Monte dei Paschi di Siena a încercat să le strângă în ultimele luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul italian a cerut Parlamentului în această săptămână să crească limita îndatorării publice cu până la 20 de miliarde de euro, pentru eventuala susținere financiară a Monte Paschi și a altor bănci.
Pachetele de salvare trebuie să fie de aproape 30 de miliarde de euro pentru a rezolva criza bancară din Italia, consideră Paola Sabbione, analist la Deutsche Bank în Milano. Concluzia se bazează pe faptul că UniCredit și alte bănci pot atrage circa 20 de miliarde de euro prin intermediul pieței de capital, al vânzărilor de active și al reținerii profiturilor.
UniCredit, cea mai mare bancă din italia, intenționează să crească cu 75% provizioanele pentru împrumuturile cu cele mai scăzute șanse de recuperare și cu 40% pentru alte două categorii mai puțin riscante. În acest fel vor exista șanse mai bune de vânzare a circa o treime dintre împrumuturile neperformante companiei de administrare a activelor Fortress Investment Group.
UniCredit intenționează să atragă 13 miliarde de euro prin vânzarea de acțiuni noi, pentru acoperirea provizioanelor mai mari, a altor costuri de restructurare și pentru îmbunătățirea capitalului.
Acțiunile UniCredit au crescut cu 15% după anunțul făcut de bancă pe 13 decembrie, dând încredere analiștilor că banca nu va avea probleme să atragă fondurile.
La sfârșitul lunii iunie, băncile italiene aveau în portofolii credite neperformante în valoare de 356 de miliarde de euro și provizioane de 165 de miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Băncii Italiei.
Pentru a ajunge la provizioane de 75% pentru cele mai riscante dintre aceste credite problemă și la 40% pentru restul, așa cum procedează UniCredit, ar fi nevoie de 52 de miliarde de euro.
Banca Centrală Europeană a cerut reducerea împrumuturilor ”rele” în cazul a 14 bănci italiene mari pe care le supraveghează, între care se află și UniCredit și Monte dei Paschi, a treia mai instituție de credit din țară.
Patru bănci se află în cea mai dificilă situație, respectiv Monte dei Paschi, Banca Carige, Banca Popolare di Vicenza și Veneto Banca, iar guvernul ar putea să fie nevoit să le susțină, a spus Nicolas Veron, membru al institutului de cercetări Bruegel din Bruxelles, care consideră că naționalizarea este mai bună decât negarea.