Compania Electrica, care deține trei dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică, va vinde de anul viitor și gaze naturale, urmând să pregătească pachete complexe în acest sens, a declarat directorul general al companiei, Dan Cătălin Stancu, într-un interviu acordat News.ro.
În plus, compania analizează intrarea pe alte piețe complet noi, ”mai departe de zona de utility”.
”Pe furnizare, eu cred cu tărie că vremea companiilor de gaz sau electricitate sau telecom single utility (un singur tip de commodity) a trecut de mult. De aceea, și pentru noi, unul din obiectivele de bază ale anului viitor este să devenim o companie de multi-utility”, a afirmat Stancu, în interviul acordat News.ro.
"La anul, musai trebuie să livrăm măcar pachete de electricitate și încă ceva, cel mai probabil gaze. Dar nu neapărat numai acolo ne oprim. Poate o să încercăm și alte proiecte măcar la nivel de proiecte pilot. Dar și să dezvoltăm și produse complet noi, vorbesc de intrarea pe zone și piețe noi", a explicat el.
Obținerea licenței în acest sens este un lucru pur formal și simplu de rezolvat, potrivit Electrica, care vrea să vândă minimum două tipuri de utilități.
”Modelele de business, tipul de vânzare este similar. Și este oarecum natural să te duci către lucrul care îți este cel mai la îndemână. Toți marii furnizori oferă acum cel puțin gaz și electricitate, după știința mea. Sunt multe companii din telecom care își pregătesc intrarea”, a precizat Stancu.
Mai mult, compania analizează intrarea și pe alte piețe noi.
”Suntem într-o analiză, ar trebui în primul trimestru să finalizăm analiza. Dar mă gândesc mai departe de zona de utility, unele s-ar putea să nu aibă deloc de-a face cu zona tradițională a unui furnizor de electricitate. Pot fi multe. Vedem care este potențialul lor în piață, dacă avem capabilitățile ca să le livrăm, vedem ce ne mai trebuie ca să fim gata, ne mai facem un plan când să lansăm și ce putea să obținem”, a spus directorul general al Electrica.
În viitor, tendința jucătorilor din sectorul de electricitate va fi să intre și pe alte piețe, estimează managerii Electrica. .
Compania Electrica a avut un profit net de 466 milioane lei (circa 103 milioane euro) în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 9% față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii ușoare a veniturilor operaționale.
Electrica a obținut venituri operaționale de 4,19 miliarde lei în primele nouă luni, în creștere cu 1,4% față de perioada echivalentă din 2015, în timp ce cheltuielile operaționale au stagnat la 3,64 miliarde lei.
Grupul a distribuit 12,98 TWh de curent electric către 3,67 milioane de clienți, în creștere de 2,1% față de perioada similară a anului anterior.
Electrica deține trei dintre cele opt distribuții regionale de energie electrică și este o companie listată la Bursa de Valori București, iar acționarii privați, între care fonduri de investiții străine, dețin peste 50% din acțiuni.
Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu o deținere de 48,78%., în timp ce BERD are o participație de 8,66%.
Electrica are o valoare de piață de 4,57 miliarde lei (1,01 miliarde euro), la ultimul preț de închidere de la Bursă, de 13,20 lei/acțiune.
Principalii concurenți ai Electrica sunt E.ON, care este deja furnizor multi-produs, de electricitate și gaze, Enel, care deține trei distribuții de electricitate, CEZ și furnizori orivați precum Tinmar, care au început să intre agresiv pe piața consumatorilor casnici, după ce au ajuns la o cotă importantă pe piața consumatorilor industriali.
Piața energiei electrice pentru consumatorii casnici se va liberaliza complet de la finalul anului viitor.