Băncile din România au primit aproximativ 270.000 de solicitări primite de la clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea ratelor lunare din contractele de credit încheiate cu acestea, peste 65% fiind deja soluționate. 17% din persoanele fizice cu credite au cerut deja suspendarea ratelor fie pe oferta băncilor, fie în baza prevederilor OUG 37.
Circa 260.000 clienți persoane fizice și până în 10.000 de companii au depus solicitări de suspendare a plății ratelor, ceea ce reprezintă 17% dintre creditele acordate persoanelor fizice și sub 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice, potrivit Asociației Române a Băncilor. În 10 aprilie băncile primiseră deja 150.000 de cereri de la persoanele fizice, dată la care OUG 37/2020 abia era operațională.
Ordonanța prevede că debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de către pandemie pot cere, până în 15 mai, suspendarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni. Circa 1 milion de persoane au fost trimise în șomaj tehnic, iar alte 200.000 de contracte de muncă au fost desființate de la momentul intrării în starea de urgență.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ O anchetă a SUA împotriva Alro Slatina și a altor producători de aluminiu a găsit "indicii clare" că industria americană este "lovită semnificativ" de prețurile acestora. Statele Unite vor să impună tarife antidumping“Considerăm că măsurile de amânare la plată trebuie să se aplice doar debitorilor care înregistrează dificultăți financiare ca urmare a pandemiei COVID-19, astfel încât aplicarea acestora să nu conducă la afectarea lichidității și solvabilității sistemului bancar”, transmit băncile.
Parlamentul a modificat OUG 37/2020, astfel încât legea de adoptare, care nu e încă în vigoare, prevede că orice persoană fizică poate cere suspendarea ratelor fără a plăti dobânzile acumulate pe perioada suspendării. În cazul firmelor este introdusă condiția scăderii veniturilor cu 15% față de ianuarie și februarie, în comparație cu impactul de 25% precizat în forma în vigoare a ordonanței.
“Apreciem că se impune responsabilizarea suplimentară a factorilor decizionali în susținerea mediului de afaceri și a consumatorilor fără afectarea stabilității industriei bancare, astfel încât sistemul bancar să poată să răspundă adecvat nevoilor clienților care întâmpină dificultăți din cauza pandemiei de coronavirus și să asigure necesarul de finanțare la nivelul întregii economii”, mai arată ARB.
PNL a contestat legea de adoptare a OUG 37 la Curtea Constituțională, motivând că aceasta nu mai are nicio legătură cu ordonanța inițială.