UniCredit vrea să atragă 13 miliarde de euro din vânzarea de acțiuni proprii, cea mai mare emisiune de acțiuni din istoria Italiei, parte a unui program complex de reorganizare a activității celei mai mari bănci din Peninsulă, care vizează vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro și desființarea a circa 14.000 de locuri de muncă până în anul 2019.
Grupul bancar a prezentat marți o serie de măsuri în vederea consolidării capitalului și îmbunătățirii profitabilității, concomitent cu scăderea costurilor. Acțiunile băncii s-au apreciat cu aproape 7% pe bursa de la Milano, până la 2,58 euro/unitate.
“Am luat măsuri decisive, menite să îmbunătățească considerabil calitatea activelor din bilanțul grupului”, a declarat directorul general al UniCredit, Jean Pierre Mustier, care a preluat conducerea grupului în această vară.
CITEȘTE ȘI Profitul UniCredit în România a crescut cu peste două treimi la nouă luni, până la 65 milioane euroAstfel, UniCredit vrea să atragă de la acționari 13 miliarde de euro printr-o emisiune de acțiuni ce va fi lansată în prima parte a anului viitor, dar nu mai târziu de 30 iunie, fondurile urmând să fie folosite pentru scoaterea în afara bilanțului a unui portofoliu de neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al grupului.
În baza a două acorduri cu fondurile de investiții Fortress Investment Group și PIMCO, creditele neperformante vor fi transferate către două entități independente, înființate în acest scop, la care UniCredit va fi acționar minoritar.
Totodată, grupul italian a anunțat eliminarea unui număr suplimentar de 6.500 de locuri de muncă, totalul posturilor care urmează să fie desființate până în 2019 urmând să se ridice la circa 14.000 (aproximativ 11% din totalul angajaților), rezultând în economii anuale de 1,7 miliarde de euro și scăderea cheltuielilor de bază la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro în 2015.
UniCredit va înregistra cheltuieli special de 12,2 miliarde de euro în ultimul trimestru din acest an, sumă care include provizioane cu împrumuturile neperformante de 8,1 miliarde de euro și costuri cu restructurarea în valoare de 1,7 miliarde de euro.
Alături de renunțarea la mai multe active secundare, cel mai recent acord în acest sens fiind vânzarea diviziei de gestiune a activelor Pioneer, anunțată ieri, măsurile incluse în planul de reorganizare urmăresc atingerea unui profit net de 4,7 miliarde de euro în 2019 și o rentabilitate a capitalului propriu de peste 9%, potrivit comunicatului.
Totodată, rata capitalului CET1 ar urma să depășească 12,5%, de la 10,82% la finele lunii septembrie.
UniCredit este prezent în 17 țări cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați, fiind unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, grupul operează prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management (divizie ce va fi preluată de Amundi) și UniCredit Business Integrated Solutions.