PROFIT Financial.forum - Iancu Guda: Mediul privat este mai slab pregătit pentru o criză decât era în 2008

PROFIT Financial.forum - Iancu Guda: Mediul privat este mai slab pregătit pentru o criză decât era în 2008
scris 28 nov 2018

Companiile sunt pregătite mai slab pentru o recesiune decât au fost în 2008, când s-a declanșat criza financiară globală, avertizează Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România (AAFBR). Potrivit acestuia, companiile sunt mai îndatorate, slab capitalizate și trebuie să aștepte de două ori mai mult pentru a-și încasa creanțele. În pofida unor parametri macro care arată mai bine, cum ar fi deficitul bugetar, situația de acum a firmelor înseamnă că o undă de șoc se va propaga mai repede.

Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI

Urmărește-ne și pe Google News

„Mediul de afaceri din România este cel mai îndatorat din Europa. Avem 75% grad de îndatorare. Microîntreprinderile, companiile cu venituri sub 1 milion de euro, sunt cele mai îndatorate, iar 94% din companiile active în România înregistrează venituri sub 1 milion de euro. Avem și o descurajare a investițiilor. Ponderea activelor fixe impobilizate în total active scade dramatic în 2017, pe un cadru impredictibil. Nu mai reiau toate turbulențele din 2017, cu TVA split, impozitarea companiilor pe venit, salariul minim – când, dacă și cu ce sumă va fi majorat, trecerea contribuțiilor, impozitul pe dividende cât va fi. Prea multe, prea din scurt aruncate în piață fără studii de impact”, a atras atenția președintele  AAFBR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026 CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026

Potrivit unei analize prezentate de acesta la forumul Profit.ro, companiile românești pierd din productivitate din cauza investițiilor foarte reduse din mediul privat.

„Dacă ar fi să pun punctul pe <i>, companiile românești pierd din competitivitate, pentru că nu mai fac investiții, nu mai sunt relevante în contextul concurențial regional și global. Avem o decapitalizare istorică, cea mai mare din ultimele trei decenii, a companiilor active în România, pentru că, apropo de reglementare, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% s-a produs brusc, fără predictibilitate și fără niște constrângeri”, a spus acesta.

PROFIT Financial.forum - Iancu Guda: Mediul privat este mai slab pregătit pentru o criză decât era în 2008

Măsura de a diminua impozitul pe veniturile din dividende ar fi trebuit însoțită și de constrângeri aplicate companiilor cu capitaluri proprii negative.

Imunitatea mai redusă la șocurile externe, inclusiv din cauza dependenței firmelor de finanțarea externă, lasă mediul de afaceri românesc mai vulnerabil la șocuri din afara țării.

PROFIT Financial.forum - Teodorovici: România merge pe ajustarea deficitului bugetar convenită în discuțiile inițiale cu Bruxellesul CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Teodorovici: România merge pe ajustarea deficitului bugetar convenită în discuțiile inițiale cu Bruxellesul

O altă problemă stringentă este lipsa investițiilor, cu impact direct asupra capacității firmelor românești de a concura în regiune și de a se dezvolta. De asemenea, firmele românești au o durată de viață scurtă, iar incidența insolvențelor este una extrem de ridicată.

„Avem acum cel mai slab capitalizat mediu de afaceri din ultimii 30 de ani. Nu crește. Nereinvestind capitalul în companie, nu ne maturizăm, nu suntem competitivi și rămânem embrionari, mici. Vârsta medie a unei companii active în România este 10 ani, în Polonia este 19 ani. Ne batem cu polonezii? Ăștia au 19 ani, noi avem 10 ani. Au 1,5 milioane de companii, noi avem 500.000. Au 800 de insolvențe la 1,5 milioane de companii, noi avem 16.000 de insolvențe la 500.000 de companii. Adică, găleata noastră este de trei ori mai mică, dar avem de 29 de ori mai multe insolvențe”, a declarat Iancu Guda.

Potrivit acestuia, companiile se finanțează acum într-o măsură mult mai mare pe seama altor companii, prin achitarea cu întârziere a datoriilor. În timp ce finanțarea bancară a urcat mult mai lent. Soldul creditelor acordate de sectorul bancar companiilor a urcat în 10 ani cu circa 30 de miliarde de lei, la 105 miliarde de lei, în timp ce soldul creanțelor comerciale s-a dublat, la 323 miliarde de lei.

PROFIT Financial.forum - Iancu Guda: Mediul privat este mai slab pregătit pentru o criză decât era în 2008

„Asta amplifică interdependența, durata de colectare a creanțelor urcând de la 60 de zile la 112 zile. Când ai un șoc, se va propaga contagiunea mult mai repede decât în urmă cu 10 ani. Tot aud că suntem mai pregătiți, că avem deficite macro mai mici, dar micro? Avem riscuri mai mari”, a declarat președintele AAFBR.

viewscnt
Afla mai multe despre
iancu guda
firme
aafbr