Grupul ungar OTP Bank estimează că va achita 40 de milioane de lei pe taxa pe veniturile bancare impusă de Guvernul român, de la începutul anului viitor. Pe de altă parte, OTP ar putea încheia în viitorul apropiat negocierile de vânzare, despre care directorul financiar spune că sunt într-o fază „destul de avansată”.
Cum a anunțat anterior Profit.ro, pentru achiziția OTP România, bancă cu o cotă de piață de aproape 3% din active, au depus oferte de achiziție Raiffeisen Bank și Banca Transilvania. Ultima dintre cele două ar fi și favorită să câștige cursa, discuțiile fiind acum în jurul prețului de achiziție, unde nu nu s-a ajuns la un consens.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri
OTP Bank estimează că taxa de 2% pe veniturile bancare brute va crește povara fiscală a băncii în România cu 3 miliarde de forinți - sau 40 de milioane de lei - anul viitor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Fondurile de pensii din România au o expunere de 90 milioane euro față de BII, aflată sub sancțiuni SUA, iar fondurile mutuale și companiile de asigurări - alte 40 milioane euroVeniturile băncii au crescut cu 15% la 9 luni. Totodată, OTP a obținut și un profit net de 236 de milioane de lei pe primele trei trimestre, față de o pierdere de 15 milioane de lei în aceeași perioadă din 2022, rezultat despre care Laszlo Bencsik, numărul doi al grupului ungar și directorul financiar, spune că este „foarte, foarte decent”.
Grupul maghiar este obișnuit cu taxele speciale și intervențiile legislative. În Ungaria a suportat un impact de 88 de miliarde de forinți (233 de milioane de euro) din plafonarea dobânzilor și de încă 13 miliarde de forinți (34 de milioane de euro) pentru taxa specială pe profit.
Alte taxe au fost impuse recent în Serbia (impact de 7,1 miliarde de forinți sau circa 19 milioane de euro) și foarte probabil urmează să fie impuse și în Slovenia (30 de milioane de euro).
Bencsik a vorbit cu analiștii, după prezentarea datelor trimestriale, despre piața din România și s-a referit la cele două achiziții anunțate recent – achiziția Alpha Bank de către UniCredit și achiziția First Bank de către Intesa SanPaolo.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal„S-ar putea să mai fie un anunț în viitor pentru că, adică, nu este un secret că ne revizuim strategia față de România și explorăm potențialul scenariu în care în fapt vindem activul. Există un proces în derulare. Și ne aflăm într-o fază destul de avansată a negocierilor cu potențialii cumpărători, ceea ce este destul de inovator”, spune directorul adjunct al grupului OTP.
El adaugă că piața românească este considerată de către OTP ca fiind în continuare una cu potențial, dar de care grupul maghiar nu poate să profite din cauza dimensiunii mici și a faptului că nu este un cumpărător agreat, potrivit Seeking Alpha. – în condițiile în care i s-a refuzat achiziția Băncii Românești de către banca centrală.
„Problema este că toată lumea vede un potențial uriaș pe piața din România. Și, prin urmare, este foarte aglomerat și competitiv și noi suntem mici. Și nu am reușit să dobândim un activ semnificativ acolo. Și înțelegerea noastră a situației este că nu vom putea achiziționa o bancă semnificativă, deoarece este posibil să nu fim cumpărătorul preferat acolo. Da, așa că am putea contribui la acest peisaj în schimbare în România în viitorul apropiat”, spune Bencsik.