OTP Bank România a încheiat primele șase luni cu un profit net consolidat de 27 de milioane de lei, o creștere de aproape jumătate față de aceeași perioadă din anul trecut, după eliberarea de provizioane. Creditele performante au crescut cu 16%.
Banca cu acționariat ungar a înregistrat o creștere de 3% a veniturilor nete din dobânzi la 232 de milioane de lei, în timp ce comisioanele nete au crescut cu 9% la 28 de milioane de lei.
Veniturile totale au avansat cu 2% la 305 milioane de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 26%. Banca explică creșterea cheltuielilor prin aplicarea strategiei de extindere a cotei de piață, prin creșterea personalului cu 11% și a contribuției la garantarea depozitelor cu 8,4 milioane de lei la 21 de milioane de lei. Profitul operațional a scăzut cu mai bine de jumătate de la 92 de milioane de lei la 43 de milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Costul cu riscul s-a ameliorat puternic. Provizioanele totale au scăzut cu aproape 90% de la 76 de milioane de lei la 10 milioane de lei. Evoluția vine dintr-o scădere cu 21 de milioane de lei a provizioanelor pentru credite deteriorate și o reversare de alte provizioane de 26 de milioane de lei.
Astfel, profitul net neajustat a crescut de la 17 milioane de lei la 24 de milioane de lei.
Profitabilitatea s-a îmbunătățit ușor. Randamentul capitalurilor a crescut de la 2% la 2,7%. Raportul cost/venit s-a deteriorat însă de la 69% la 86%.
Volumul creditelor performante a crescut cu 16% în primul semestru din 2021 la 11,7 miliarde de lei, fiind susținut de creșterea împrumuturilor nou acordate către clienți cu 158%, de creșterea creditării imobiliare cu 116%, în timp ce împrumuturile pentru companii au avansat cu 9% de la an la an.
Depozitele au crescut cu 28% la 10,4 miliarde de lei.
Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut cu un punct procentual la un nivel record pentru bancă de 21,9%.
În primele șase luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 246 miliarde de forinți (circa 3,4 miliarde de lei), iar profitul contabil a fost de 215 miliarde de forinți (2,9 miliarde de lei).