Banca Națională a României va aplica două creșteri de dobândă anul viitor, în loc de patru, potrivit noii progonoze a economiștilor ING Bank.
Economiștii se așteaptă la două creșteri ale ratei cheie în a două jumătate a anului, precedate de două creșteri a facilitatea de depozit, cu o ingustare simetrică a coridorului facilităților permanente în primul semestru.
„Considerăm că este probabil ca BNR să se aștepte ca inflația să crească înainte de a acționa”, arată analiștii ING.
CITEȘTE ȘI Vicepreședinte ANEVAR: Băncile încă fac presiuni asupra evaluatorilorAstfel, la finele lui 2017 dobânda cheie ar urma să ajungă la 2,25%, de la 1,75% cât este în prezent, adică cu jumătate de punct procentual sub prognoza anterioară a ING.
Creșterea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% va duce și la creșterea dobânzilor din piața interbancară. Economiștii ING cred că ratele se vor plasa între dobânda de depozit și noua dobândă cheie, ceea ce înseamnă că Robor la trei luni, indicator relevant pentru cei cu credite cu dobânzi variabile, va crește peste nivelul actual de 0,75% spre 1,5%, dacă aplicăm estimările băncii.
Estimarea pentru o bancă centrală mai prudentă în a crește dobânzile vine în condițiile în care cei de la ING cred că economia crește peste potențial. Banca a rectificat recent prognoza privind creșterea economică pentru 2016 la 5,2%, de la 4,2%.
În cazul în care ratele reale de dobândă vor fi foarte scăzute sau negative, BNR ar putea justifica opțiunea de politică monetară prin faptul că rata naturală de dobândă pentru cel mai mare partener comercial – zona euro – este una negativă, cred cei de la ING.
CITEȘTE ȘI CEC Bank a vândut peste 1.300 de credite finanțate din surse externeConsolidarea fiscală, o mai bună transmitere a politicii monetare și reglementări mai stricte ar putea fi, de asemenea, argumente pentru o politică mai puțin agresivă, susțin analiștii ING.
Banca centrală ar putea să se bazeze pe măsurile de reglementare pentru a încetini creșterea creditării de lei, dacă este necesar.
BNR estimează o inflație de 2% la finele anului viitor, o creștere de la nivelurile actuale negative.