ING și-a revizuit în sus estimarea privind creșterea economiei românești în 2016, la 5,2%

ING și-a revizuit în sus estimarea privind creșterea economiei românești în 2016, la 5,2%
scris 9 sep 2016

Analiștii grupului financiar ING au revizuit în urcare, de la 4,2% la 5,2%, estimarea privind creșterea economiei românești din acest an, după datele peste așteptări din prima jumătate a anului, și se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să majoreze dobânda de politică monetară abia în a doua jumătate a anului viitor, pe fondul unui nivel scăzut al inflației.

În primul semestru, produsul intern brut (PIB) al României a avansat cu 5,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, după un  avans de 6% în trimestrul al doilea, evoluție-record după 2008, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma evoluției, analiștii ING estimează, în prezent, că economia românească va avansa cu 5,4% în trimestrul al treilea și cun 5,2% în ultimul trimestru al acestui an.

Pentru anul viitor, ING anticipează o încetinire a creșterii PIB la 4,3% în primul trimestru și 3,4% în cel de-al doilea.

În legătură cu dobânda-cheie a BNR, analiștii ING se așteaptă la menținera la nivelul actuial, de 1,75%, până ân trimestrul al treilea din 2017, când banca centrală va majora dobânda la 2%.

În ultimul trimestru al anului viitor, dobânda de politică monetară va fi majorată din nou, la 2,25%, anticipează ING.

Până atunci, BNR ar putea îngusta, în trimestrul al doilea din 2017, coridorul simetric din jurul dobânzii cheie la care se situează dobânzile facilităților permenente, consideră analiștii.

Peste 150 de români, victime ale furturilor, înșelăciunilor, tamponărilor și distrugerilor în vacanțele din Bulgaria CITEȘTE ȘI Peste 150 de români, victime ale furturilor, înșelăciunilor, tamponărilor și distrugerilor în vacanțele din Bulgaria

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse și ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidități la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitații repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităților permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidități primesc pentru depozitele ținute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanțarea prin intermediul facilității de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naționale o dobândă de 3,25% pe an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
crestere economie