INFOGRAFICE Profitabilitatea băncilor - în scădere la jumătatea anului

INFOGRAFICE Profitabilitatea băncilor - în scădere la jumătatea anului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 aug 2020

Sistemul bancar a realizat un profit net consolidat de 2,8 miliarde de lei la jumătatea anului, în creștere ușoară față de aceeași perioadă din anul trecut, pe fondul creșterii activelor. Profitabilitatea este în scădere cu 15%.

Băncile au resimțit în trimestrul doi impactul pandemiei COVID 19. Activele nete au rămas, practic, la nivelul primului trimestru, cu 518,55 miliarde de lei, după ce în martie crescuseră cu 5% față de decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Peste 28.000 de firme - radiate în primele șapte luni CITEȘTE ȘI Peste 28.000 de firme - radiate în primele șapte luni

Randamentul capitalurilor a scăzut pentru prima oară în ultimii 5 ani sub 10% în iunie, la 9,8%, față de 11,7% la finele lunii martie și 11,3% în iunie 2019. Randamentul activelor a scăzut de la 1,27% în martie și 1,21% în iunie 2019 la 1,08%.

Profiturile se mențin ridicate în termeni nominali, la 2,8 miliarde de lei, față de 2,75 miliarde de lei în iunie 2019, ca  urmare a creșterii volumului activelor, arată calculele Profit.ro pe baza datelor preliminare publicate de Banca Națională a României. În termeni trimestriali vedem o scădere de la 1,65 miliarde de lei în ianuarie-martie la 1,15 miliarde de lei în aprilie-iunie.

INFOGRAFICE Profitabilitatea băncilor - în scădere la jumătatea anului

Rezultatele au fost ajutate de trecerea BCR pe un profit de 499 de milioane de lei, după ce în vara anului trecut era pe pierdere ca urmare a unui provizion pentru procesul pierdut cu Curtea de Conturi.

Altfel, marile bănci au marcat toate o scădere a profiturilor în primele 6 luni din acest an: Banca Transilvania cu -28%, BRD cu -47%, ING Bank cu -17%, Raiffeisen cu -27%.

EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF are pregătită poprirea electronică. Călugăreanu: Cine nu a avut poprire de la ANAF? Am avut și eu

Trimestrul doi marchează și prima creștere a ratei creditelor neperformante din ultimii 6 ani, de la 3,94% în martie la 4,38%. Evoluția vine în condițiile în care creditele pentru care clienții au apelat la moratoriul public sau la ofertele de reeșalonare ale băncilor, pe fondul pandemiei, nu sunt considerate restructurate sau cu întârzieri din punct de vedere al normelor prudențiale. Impactul asupra ratei creditelor neperformante se va vedea mai cu seamă începând cu trimestrul doi din 2021.

INFOGRAFICE Profitabilitatea băncilor - în scădere la jumătatea anului

Raportul credite/depozite a scăzut la credite de 69,7 lei pentru fiecare depozit de 100 de lei, de la 7,85% în martie, un nou minim de când aceste date sunt disponibile. Maximul a fost de aproape 125 de lei în credite la 100 de lei depozite înainte de precedenta criză economică, dar rata a scăzut treptat pe măsură ce economisirile aduse de bănci din străinătate au fost economisite cu cele interne.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci
profit sistem bancar
profitabilitate banci
randament banci
profit banci 2020