Rompetrol Rafinare a dezvoltat în trei luni, prin divizia sa de petrochimie, un nou produs, un sort special de polipropilenă dedicat măștilor medicale de protecție, care asigură stratul din mijloc al măștii, cel mai important pentru filtrarea și protejarea împotriva agenților patogeni.
Primele granule din noul produs au fost obținute pe 10 iulie. Ulterior, acesta a fost testat pentru prima dată la începutul acestei luni, la unul din partenerii companiei din România, și ulterior pe plan extern, rezultatele fiind pozitive.
În perioada următoare vor urma și alte teste pe plan extern și intern, la parteneri precum Taparo Grup Maramureș și Global Treat Galați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Este o premieră pentru România și Europa Centrala și de Est, un succes major al echipei de specialiști din cadrul rafinăriei Petromidia care au reușit în doar trei luni să realizeze un nou sortiment vital în sprijinirea luptei împotriva COVID-19. Recent am finalizat cu sprijinul partenerilor interni și internaționali testarea și verificarea noului material în acord cu toate standardele de siguranță și calitate, acesta urmând să intre în producție în perioada următoare”, a declarat Saduokhas Meraliyev, directorul operațional al Grupului KMG International – acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare.
Noul produs (RMB30H) se va livra în saci de 25 kilograme de granule și se va utiliza în instalații de tip “meltblown” (suflare topitură) - o metodă convențională de fabricare a micro- și nanofibrelor. Astfel, polimerul topit/lichid este extrudat împreună cu gaz de suflare de mare viteză pe o suprafață suport, rezultând un material de fibre nețesute.
În acord cu standardele în domeniu, pentru o mască chirurgicală se consumă aproximativ 1 gram de material interior filtrant - RMB30H, cu o densitate de 30 grame/ metru pătrat.
Printre beneficiile asigurate de RMB30H se numără o capacitate ridicată de filtrare de peste 98%, un indice de curgere la topirea produsului final de până la 1.500 grame/10 minute în funcție de temperatura de procesare, un diametru între 1 – 5 microni pentru fibrele rezultate, dar și inodor/fără miros - o proprietate foarte importantă pentru măștile de protecție sau sisteme de filtrare.
RMB30H este destinat în special pentru obținerea de material pentru filtrare, dar și pentru alte aplicații în zona de produse medicale (măști de protecție, echipamente de unică folosință - cearșaf, capișoane, șervețele umede etc) sau zona industrială (filtre profesionale cu rată mare de absorbție).
“România devine astfel o sursă importantă în Europa și regiune pentru furnizarea materiilor prime atât de necesare pentru producția de materiale sanitare. Împreună cu partenerii locali putem realiza integral în România materiale sanitare și contribui la asigurarea necesarului intern, dar și la constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale la nivel național și european“, a adăugat Saduokhas Meraliyev.
În prezent, Rompetrol Rafinare produce și asigură toate sorturile necesare pentru obținerea de măști sanitare și chirugicale de tip FFP1 și FFP2, dar și accesoriilor medicale. Sorturile RSB25 (aplicații industriale), RSB35H și RSB40H (aplicații din zona medicală și igienă personală) sunt dedicate pentru obținerea de material nețesut pentru straturile exterioare ale materialelor sanitare, iar RMB30H pentru obținerea de material nețesut pentru stratul interior/filtrare al acestora.
Prin subsidiarele sale, KMG International a susținut si continuă să sprijine direct și indirect lupta dusă de autorități împotriva COVID-19, atât în România, cât și în regiune – Republica Moldova, Bulgaria și Georgia. Au fost finanțate studii de cercetare, achiziția de unități mobile de terapie intensivă, au fost donate cantități importante de combustibili către serviciile de ambulanță.