GRAFICE Băncile au majorat dobânzile la credite și le-au scăzut pe cele la depozite

GRAFICE Băncile au majorat dobânzile la credite și le-au scăzut pe cele la depozite
scris 1 mar 2024

Băncile au crescut dobânzile medii la creditele noi în monedă națională în ianuarie și au redus în continuare dobânzile la depozitele la termen. Deși IRCC a stat pe loc la început de an, dobânzile la împrumuturile ipotecare noi în lei au crescut, la fel cum s-a întâmplat și cu cele în euro, conform analizei Profit.ro.

Inflația a luat-o în sus în prima lună din 2024, urcând de la 6,6% la 7,4%, dar piața așteaptă scăderi de dobânzi. Guvernatorul BNR a dat semnalul pieței că după două luni consecutive de scădere a inflației, banca centrală va reduce dobânda cheie (aflată la 7% din ianuarie 2023) – lucru care a fost deja discutat de conducerea băncii. Analiștii cred că acest lucru se va întâmpla la ședința din mai. Dacă reducerea dobânzilor pare deja un lucru sigur, economiștii au estimări diferite despre amploarea acestora, care se învârt însă în intervalul 1-1,25 puncte procentuale.

Urmărește-ne și pe Google News
Afacerile dezvoltatorului cartierelor Greenfield și Luxuria din București au frânat puternic CITEȘTE ȘI Afacerile dezvoltatorului cartierelor Greenfield și Luxuria din București au frânat puternic

În așteptarea reducerilor de dobândă de la BNR, băncile au redus dobânzile la depozite în continuare, însă le-au majorat pe cele la unele credite.

Dobânda la depozite este mai mică și rămâne sub inflație

Dobânda medie la depozitele noi la termen a scăzut cu 7 puncte de bază față de decembrie, la 5,57%. În urmă cu un an, băncile plăteau o dobândă de 6,43% pentru a atrage economisiri de clientelă.

Energia electrică este aproape gratuită în Spania CITEȘTE ȘI Energia electrică este aproape gratuită în Spania

Cel mai mult a scăzut în ianuarie dobânda la depozitele noi la termen de la populației, cu 14 puncte de bază, la 5,76% pe an, cel mai redus nivel de după iulie 2022. Băncile plătesc populației cu 1,2 puncte procentuale mai puțin decât în ianuarie 2022.

Sistemul bancar se află pe un excedent record de lichiditate, de peste 60 de miliarde de lei zilnic, lucru ce a pus presiune pe scăderea dobânzilor. De altfel, tranzacțiile interbancare au scăzut la cel mai redus nivel istoric ca volum (ajustat cu inflația) și sunt zile în care nu se fac tranzacții deloc. În acest context, media de dobândă a scăzut în ianuarie sub rata de 6% a facilității de depozit.

Încetinirea economiei germane afectează piața muncii, numărul șomerilor a crescut în februarie CITEȘTE ȘI Încetinirea economiei germane afectează piața muncii, numărul șomerilor a crescut în februarie

Și dobânzile la depozitele la termen aflate în soldul băncilor au continuat să scadă în ianuarie, similar evoluției din ultimele luni – o reducere de 11 puncte de bază față de decembrie, la 6,04%, cel mai redus nivel de după septembrie 2022.

Din nou, dobânzile plătite populației, chiar dacă rămân peste cele ale firmelor, au avut cea mai mare scădere, de 13 puncte de bază, la 6,34% pe an.

Pentru depozitele noi în euro, dobânda medie a scăzut cu 11 puncte de bază în ianuarie, la 2,42%, în timp ce pentru cele în dolari americani a rămas nemodificată la 3,43%.

Creditele ipotecare se scumpesc

Dobânda medie la creditele noi în lei a crescut cu 33 de puncte de bază în ianuarie, la 8,96% pe an, și a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, dar sub nivelul de 9,9% din ianuarie 2023.

Creșterea economiei Turciei a fost mai rapidă decât se estima CITEȘTE ȘI Creșterea economiei Turciei a fost mai rapidă decât se estima

Dobânda la creditele acordate populației a crescut cu 53 de puncte de bază la 9,11%, cel mai ridicat nivel de după vară, cel mai probabil ca urmare a majorării dobânzilor la creditele noi ipotecare, cu rată variabilă a dobânzii, de la 7,55% la 7,82%.

Dacă luăm în calcul dobânda anuală efectivă, care include și comisioanele, creditele ipotecare noi s-au scumpit cu 12 puncte de bază în ianuarie, până la 8,02%.

Danezii de la Eurowind Energy inaugurează un parc fotovoltaic, investiție de 47 milioane euro CITEȘTE ȘI Danezii de la Eurowind Energy inaugurează un parc fotovoltaic, investiție de 47 milioane euro

Este o fluctuație pe care am mai văzut-o în ultimele luni și este legată, cel mai probabil, de diversele campanii promoționale pe care băncile le au la acest tip de împrumuturi.

Totuși, dobânzile la împrumuturile ipotecare în lei rămân în preajma nivelului din ianuarie 2023, când IRCC aplicabil în contracte era de 5,7%, față de 5,97% începând cu ianuarie anul curent. Cu alte cuvinte, creditele puteau să fie și mai scumpe dacă băncile nu mai tăiau din marje. Față de ianuarie 2022, DAE la ipotecarele noi este aproape dublă.

De remarcat că și creditele ipotecare noi în euro – din care se mai dau foarte puține ca urmare a restricțiilor impuse după criza financiară – s-au scumpit în ianuarie până la un nivel al DAE de 7,99% pe an, cu 31 de puncte de bază peste nivelul din decembrie, și cel mai ridicat de după criza financiară.

Liberation: Cine a pus gând rău puiului ucrainean? Efectul în România CITEȘTE ȘI Liberation: Cine a pus gând rău puiului ucrainean? Efectul în România

În cazul împrumuturilor ipotecare în sold (cu scadența inițială peste 5 ani), dobânda medie a scăzut în ianuarie cu 5 puncte de bază, până la 7,78%, cel mai probabil ca urmare a scăderii ROBOR la 3 luni (după care sunt indexate multe dintre creditele vechi în lei) cu 9 puncte de bază la 6,16% pe an. Dobânda pentru creditele în euro în sold a scăzut în ianuarie cu 2 puncte de bază la 7,88% pe an, fiind pentru a doua lună la rând peste cea la lei.

DAE medie la creditele noi de consum a scăzut în ianuarie cu 11 puncte de bază, la 13,03%, după ce crescuse în decembrie cu 24 de puncte de bază. În ianuarie 2022, DAE la creditele de consum era de 13,8%, iar în ianuarie 2021 de 9,6%.

Creditele noi pentru firme a păstrat aproape nemodificată dobânda medie în ianuarie (-2 puncte de bază) la 8,67%, care se află cu circa 1 punct procentual sub nivelul din ianuarie 2023. Dobânda la creditele noi în euro a scăzut cu 40 de puncte de bază la 6,2%, în timp ce cea la dolari s-a redus cu 1,44 puncte procentuale la 7%.

Tim Cook: „Vom deschide noi drumuri” în AI CITEȘTE ȘI Tim Cook: „Vom deschide noi drumuri” în AI

Și dobânzile la creditele în lei în sold au scăzut în ianuarie, cu 7 puncte de bază, la 8,88%.

Marje mai mari pentru bănci

Marja de dobândă la afacerile în sold a crescut cu 6 puncte de bază în ianuarie la 3,03 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de după ianuarie 2023, în timp ce cea la afacerile noi a crescut cu 40 de puncte de bază la 3,39 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an. Marja la creditele noi calculată în funcție de ROBOR a crescut cu 41 de puncte de bază la 2,8 puncte procentuale, de asemenea cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda credite
dobanda depozite
credite companii
credite populatie
dobanda cheie
robor
ircc