Deponenții Silicon Valley Bank vor avea acces la toți banii din conturi. Facilitate de urgență pentru băncile americane

Deponenții Silicon Valley Bank vor avea acces la toți banii din conturi. Facilitate de urgență pentru băncile americane
scris 13 mar 2023

Autoritățile din SUA au decis să asigure accesul deponenților băncii falimentare Silicon Valley Bank la sumele integrale din conturi începând de luni. Mai mult, Rezerva Federală a anunțat și o facilitate de finanțare de urgență pentru sistemul bancar, care să asigure deponenții că banii lor sunt în siguranță.

Deponenții băncii cu sediul în Santa Clara, California, vor putea accesa conturile începând de luni, după ce banca a fost preluată sub controlul Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) vineri.

Urmărește-ne și pe Google News

Doar o mică parte din  depozitele la Silicon Valley Bank erau acoperite de schema de garantare de până la 250.000 de dolari americani. În mod normal, deponenții ar fi riscat să piardă o parte semnificativă din sumele ținute în conturi, însă Trezoreria SUA, Fed și FDIC au decis să asigure accesul deponenților la întregile sume.

CONFIRMARE FinTech-ul polonez de plăți BLIK a intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FinTech-ul polonez de plăți BLIK a intrat în România

Acționarii și unii dintre creditorii negarantați ai băncii nu vor fi protejați și conducerea băncii va fi îndepărtată. Instituțiile arată că pierderile nu vor fi suportate de contribuabili și că sumele plătite de fondul de garantare a depozitelor către deponenții neasigurați  vor fi acoperite din recuperările de la bancă.

O măsură similară a fost luată și pentru Signature Bank din New York, care va fi închisă.

”Astăzi luăm măsuri decisive pentru a proteja economia americană și pentru a întări încrederea publicului în sistemul nostru bancar. Acest pas va asigura că sistemul bancar american continuă să-și îndeplinească rolurile vitale de protejare a depozitelor și de asigurare a accesului la credite pentru gospodării și firme într-o manieră care promovează o creștere economică puternică și sustenabilă”, arată instituțiile într-un comunicat comun.

GRAFICE Băncile reduc dobânzile la depozite și le cresc pe cele la credite CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile reduc dobânzile la depozite și le cresc pe cele la credite

Rezerva Federală a anunțat și o schemă de finanțare de urgență pentru bănci, astfel încât acestea să poată acoperi necesarul de lichiditate, în condițiile în care au apărut îngrijorări că panica de la SVB s-ar putea extinde la nivelul întregului sistem bancar.

”Această măsură va crește capacitatea sistemului bancar de a proteja depozitele și asigură furnizarea de bani și credit către economie”, arată board-ul Fed într-un comunicat.

ING Bank România: Falsele declarații de dragoste, ofertele irezistibile și phishing-ul sunt cele mai comune tipuri de înșelătorii pe Internet CITEȘTE ȘI ING Bank România: Falsele declarații de dragoste, ofertele irezistibile și phishing-ul sunt cele mai comune tipuri de înșelătorii pe Internet

În mod normal, băncile au acces la finanțare de urgență, pe termen scurt, de la banca centrală prin facilitatea Lombard, prin gajarea activelor eligibile precum titlurile de stat.

Fed anunță un mecanism similar, Bank Term Funding Program (BTFP), dar cu scadența până la un an, în care vor fi acceptate titluri de stat, datorie emisă de agențiile guvernamentale și titluri garantate cu ipoteci, printre altele. Aceste active vor fi evaluate la valoarea nominală, care în acest moment este mai mare decât valoarea de piață pentru unele categorii de active achiziționate de bănci înainte de creșterea ratelor de dobândă.

”BTFP va fi o sursă adițională de lichiditate acoperită de active de calitate ridicată, eliminând necesitatea instituțiilor de a vinde acele active în perioade de stres”, arată Fed.

SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din România

Falimentul SVB este cel mai mare de după criza financiară din 2008. Banca avea active de 210 miliarde de dolari la finele anului trecut, fiind în top 20 național după mărime, în creștere de la 115,5 miliarde de dolari la finele lui 2020. În 2021 banca a văzut o infuzie de depozite de la clientelă de la 102 la 189 de miliarde de dolari, urmată de o scădere la 173 de miliarde de dolari la finele lui 2022, potrivit situațiilor financiare consolidate.

A plasat o parte semnificativă, de 120 de miliarde de dolari, în titluri guvernamentale, dintre care 91 de miliarde de dolari în obligațiuni garantate cu ipoteci. Aceste titluri cu venit fix, cu maturitatea pe termen lung, s-au depreciat pe măsură ce inflația a crescut și dobânzile au fost majorate de la zero la 4,5-4,75% de către Fed.

SVB avea o pierdere nerealizată, din deprecierea titlurilor cu venit fix, de 15 miliarde de dolari la finele anului trecut, aproape egală cu capitalul băncii, potrivit Financial Times.

Săptămâna trecută, SVB s-a confruntat cu presiuni în creștere de retragere a depozitelor, inclusiv o cerere de rambursare de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi, pe care nu a putut să o acopere din vânzarea activelor deținute.

Signature Bank avea active de 110 miliarde de dolari și depozite de 88,6 miliarde de dolari la finele lui 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
fed
rezerva federala
silicon valley bank
svb
faliment bancar