Una dintre problemele pe care firmele care accesează fonduri europene spun că o au este aceea că trebuie să finanțeze din resurse proprii sumele cheltuite până la încasarea banilor de la UE, spune Ionuț Encescu, Head of Products and Digital Innovation HUB, First Bank. Antreprenorii pot lua, însă, credite de până la 100% din valoarea grantului, astfel încât să nu-și blocheze banii, spune Encescu la Conferința EU Funds Profit.ro & First Bank - Finanțăm relansarea economiei.
Conferința a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
În România ar trebui să intre până în 2026 până la 14,2 miliarde de euro din granturi europene prin Programul de Reziliență și Redresare, bani care se adaugă fondurilor structurale obișnuite. Utilizarea fondurilor europene și dezvoltarea unui proiect sunt procese complexe, explică Ionuț Encescu. Una dintre problemele ridicate de antreprenori este legată de finanțarea cheltuielilor până ce granturile sunt încasate.
”Noi discutăm tot timpul cu clienții noștri și una dintre problemele de care ne spun cel mai des este ideea că trebuie să-și finanțeze cumva din fondurile proprii acele discrepanțe de cash flow care pot apărea în timpul derulării unui proiect cu fonduri europene. Noi suntem aici să spunem tuturor că aceste discrepanțe de cash slow nu trebuie asigurate din fondurile proprii, pentru acestea sunt credite bancare, prin care noi putem finanța dintr-un grant 100%, incluzând TVA, contribuția proprie poate fi finanțată până la 10 ani și în proporție de 90%, inclusiv TVA”, spune oficialul First Bank.
CITEȘTE ȘI Conferința EU Funds Profit.ro & First Bank - Henk Paardekooper, CEO: Este important ca banii din PNRR să ajungă în România cât mai curând. Guvernul trebuie să stea la masă cu băncile și consultanțiiEncescu arată că banca se implică cu consultanță pentru clienți și la nivel de dimensionare a proiectului cu fonduri europene față de capacitățile financiare ale firmei.
Banca a dezvoltat o echipă în head office pentru gestionarea proiectelor cu fonduri UE și extinde expertiza și la nivelul consultanților băncii din rețea.
”Ne concentrăm pe parteneriatul de lungă durată, pornind de la idee, și chiar invităm clienții să vină să ne povestească despre idee încă de la început, tocmai pentru a-i conduce prin tot procesul acesta de la idee și până la finalizarea proiectului”, explică Encescu.
First Bank a creat un ecosistem, spune Encescu, de parteneriate cu firme de consultanță în fonduri europene.
”Avem parteneriate în zona de eficiență energetică, parteneriate cu firme care fac proiecte de panouri fotovoltaice și eficiență energetică”, spune bancherul.
Conlucrarea finanțatorilor cu autoritățile, firmele de consultanță și chiar furnizorii ajută companiile beneficiare să facă planuri realizabile, prin care să poată fi atrase fondurile disponibile.
Henk Pardekooper, directorul executiv al First Bank, atrage atenția că băncile și consultanții trebuie să facă parte din procesul de identificare a problemelor de implementare a proiectelor europene, așa încât banii puși la dispoziție României să nu rămâne nefolosiți.