Directorul executiv al First Bank spune că antreprenorii sunt pregătiți pentru banii din Programul de Reziliență și Redresare (PNRR) și că este important ca fondurile să ajungă în România cât mai rapid. O bună funcționare a programului poate să vină dacă Guvernul repetă lecțiile învățate în pandemie, când inițiative precum IMM Invest și moratoriul la plata ratelor au funcționat doar după discuțiile cu mediul bancar, spune CEO-ul Henk Pardekooper, la Conferința EU Funds Profit.ro & First Bank - Finanțăm relansarea economiei.
Conferința a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Bancherul se așteaptă la o perioadă economică bună, pornind de la cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene, care arată că UE ar trebui să evite o recesiune în acest an, în timp ce dinamica economiei românești a fost rectificată în sus de la 1,8% la 2,5%. Pardekooper vorbește despre impactul PNRR în creșterea economiei de 2-3% până în 2026 și de cele aproape 100.000 de locuri de muncă pe care Comisia Europeană estimează că le va genera în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”PNRR a fost stabilit ca o consecință a pandemiei, însă economia europeană și cea a României s-au dovedit a fi mult mai reziliente în a gestiona o asemenea criză decât și-au imaginat oamenii. Iar partea bună care ne-a rămas în urma pandemiei este acest Plan de Reziliență”, spune directorul executiv al First Bank.
”Trăim într-o perioadă incertă. Da, timpurile sunt totdeauna incerte, dar nu cred că sunt mai nesigure astăzi decât au fost de obicei”, spune Pardekooper. “Când trecem dintr-o eră economică în alta ne confruntăm cu șocuri, niciodată nu este o trecere liniară”.
Scăderea ROBOR de la 8% la 7% arată o stabilizare în piața financiară, crede Pardekooper, care estimează că ROBOR va scădea în continuare.
CITEȘTE ȘI Statul a încheiat anul trecut cu 1,279 milioane de angajați, cu o scădere surpriză în decembrie”Pentru antreprenori e important să nu stea și să aștepte. N-am auzit niciodată un antreprenor care să spună am o idee foarte bună, dar voi aștepta să scadă ROBOR, și apoi o voi implementa. Antreprenorii trebuie să-și pună în practică ideile”, adaugă el.
Pentru tranziția digitală și verde este important ca banii din PNRR să ajungă în România cât mai rapid, spune Pardekooper, care adaugă și că antreprenorii sunt gata pentru aceste fonduri.
First Bank a făcut o echipă dedicată pentru acest program și ”vrea să devină parte integrantă a procesului de implementare a finanțării, astfel încât banii să ajungă în economie și la antreprenori cât mai curând posibil”.
”Ne dorim să stăm la masă cu dumneavoastră să vedem cu băncile pot devenit partea în acest proces de implementare”, transmite Pardekooper ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Ioan Marcel Boloș, prezent la conferință.
Pardekooper arată că este nevoie de organizare și amintește de episodul recent al pandemiei, când programele IMM Invest și implementarea moratoriului la credite au avut succes doar după ce guvernul a intrat în discuții cu sectorul bancar. ”Miniștrii responsabili au invitat toate băncile la discuții, îmi amintesc de acea întâlnire, și programul IMM invest a avut un succes extraordinar”.
”Să învățăm din asta, să ne așezăm cu toții la masă, ca băncile și consultanții să poată identifica care sunt dificultățile de implementare. Un lucru e să ai un plan și o strategie și să vorbești despre asta, dar mai greu e întotdeauna să implementezi. Dacă guvernul procedează la fel și utilizează lecțiile învățate, cred că riscul de a pierde banii va fi minimizat”, arată directorul First Bank.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul limitează indemnizațiile de maternitate pentru persoanele cu activități independente sau fără venituriProgramul PNRR presupune granturi de la UE de 14,2 miliarde de euro și împrumuturi de 14,9 miliarde de euro. 41% din sume sunt alocate pentru investiții care sprijină obiectivele climatice, precum modernizarea căilor ferate (3,9 miliarde de euro), mobilitatea urbană (1,8 miliarde de euro), sau producția de energie regenerabilă (855 de milioane de euro) ori eficiența energetică a clădirilor (2,7 miliarde de euro).
Peste o cincime din bani sunt alocați domeniului digitalizării, dintre care 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administrației publice.