Cel mai mare credit ipotecar acordat unui român are o valoare de 26 de milioane lei

Cel mai mare credit ipotecar acordat unui român are o valoare de 26 de milioane lei
scris 20 nov 2015

Băncile din România au acordat 21 de credite cu ipoteci mai mari de 10 milioane de lei persoanelor fizice, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR. Aceste împrumuturi, garantate cu terenuri, apartamente și spații comerciale ar putea face obiectul legii dării în plată, dacă proiectul trece în forma curentă de Parlament, spune oficialul băncii centrale.

Cele mai mari 50 de împrumuturi acordate persoanelor fizice însumează 485 de milioane de lei, iar soldul acestor credite este de 415 milioane de lei, arată datele prezentate de Cinteză.

Urmărește-ne și pe Google News

Cel mai mare credit aferent unei persoane fizice este de 5,8 milioane de euro sau 26 de milioane de lei.

“S-au cumpărat terenuri, și vă spun cu certitudine, că s-au cumpărat în scop speculativ. S-au cumpărat apartamente pe o scară de bloc în scopul revânzării lor, care să asigure un preț pentru rambursarea creditelor. Venirea crizei a scăzut prețul. S-au cumpărat case de vacanțe, terenuri agricole. Sunt foarte mulți oameni de afaceri care au luat astfel de credite. Nu pot să dau nume și nici nu mă interesează numele lor”, a declarat Cinteză, la un seminar pe teme bancare, organizat de BNR și Alpha Bank la Sinaia.

Problema cu aceste împrumuturi este că, deși pe ansamblu valoarea garanțiilor este mai mare decât cea a împrumuturilor, raportul garanții/sold credite (loan-to-value) fiind de 81,5%, unele dintre ele au garanții foarte mici, spune Cinteză.

În cazul unui împrumut de milioane de lei, indicatorul garanții/sumă datorată e de 500%. Pe de altă parte, pentru creditul de 26 de milioane de lei, indicatorul LTV este de aproximativ 60%.

Dacă proiectul de lege privind darea în plată trece în forma curentă adoptată de Senat, atunci cei cu credite slab garantate vor fi tentați să lase ipotecile băncii și să scape de datorii, crede Cinteză.

“Nu e făcută să-i protejeze pe cei care au o problemă socială”, spune oficialul BNR despre darea în plată.

În forma curentă, legea ar putea afecta și stabilitatea financiară, spune Cinteză, chiar dacă, anterior, Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate, a spus că pierderile de 2-4 miliarde de lei suferite de bănci nu prezintă risc sistemic.

“Pe 16 scenarii alese de Direcția de Stabilitate, în 6 scenarii o bancă intră direct în faliment”, spune Cinteză.

Premisa cea mai gravă este aceea că toți debitorii cu garanții mai mici decât împrumutul vor merge la bancă să denunțe creditele.

Probabil că din rândul celor mai mari 50 de credite face parte și împrumutul luat de Ioana Băsescu de la CEC Bank. Fiica fostului președinte Traian Băsescu a împrumutat 4,6 milioane de lei, pentru achiziția unui teren agricol în județul Călărași.

Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării, a fost posesoarea unui credit de 3,3 milioane de euro, de la BRD, pentru achiziția unui teren în Capitală. Împrumutul a fost preluat, în 2010, cu tot cu teren, de către o altă persoană și a devenit neperformant ulterior. Schema acestui împrumut face obiectul unei investigații a DNA.

Banca a scos terenul la vânzare pentru suma de 7 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cel mai mare credit persoana fizica
cele mai mari credite
top credite romania