Cinteză, BNR: Băncile vor încheia anul cu profit, chiar dacă mai trebuie să facă provizioane

Cinteză, BNR: Băncile vor încheia anul cu profit, chiar dacă mai trebuie să facă provizioane

Nicolae Cinteză, BNR. Sursa foto: EU-COFIILE

scris 20 nov 2015

Băncile vor încheia acest an pe profit, în premieră pentru ultimii șase ani, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR.

Sistemul bancar a încheiat trimestrul trei cu un profit net de 2,24 miliarde de lei, și vor încheia anul pe profit, chiar dacă mai trebuie să facă niște provizioane.

Urmărește-ne și pe Google News

“După mulți ani, a fost o perioadă bună pentru bănci. E prima dată când se înregistrează un profit care, zic eu, că se menține și la sfârșitul anului. Vor mai fi niște provizioane care trebuie înregistrate în trimestrul patru”, a declarat Cinteză, la un seminar pe teme bancare, organizat de BNR și Alpha Bank la Sinaia.

Potrivit datelor BNR, 15 bănci înregistrau pierderi cumulate în septembrie de 600 milioane lei, iar alte 24 aveau un profit total de 2,8 miliarde lei.

Anul trecut, sistemul bancar a raportat o pierdere netă de 4,6 miliarde de lei.

BNR studiază datele privind restructurările de credite făcute de bănci, pentru a vedea dacă acestea au obținut profit din restructurare, pentru că au reușit să reducă provizioanele.

“Am o suspiciune. Provizioanele pe IFRS au scăzut, write-off nu a fost, vânzări de credite nu au fost. Scăderea de provizioane se regăsește în creșterea profitului, în condițiile în care stocul de credite a cunoscut restructurări și refinanțări masive. E posibil ca presiunea pusă de acționari să determine băncile să accepte restructurări pe care altfel nu le-ar fi acceptat”, a spus Cinteză.

În jur de 11% dintre credite, sau 24,9 miliarde de lei, au trecut printr-o restructurare, spune directorul Supravegherii din BNR.

“Mi-e teamă că vom găsi credite cu 20 de restructurări, fără să se încaseze măcar dobânda (...) Când serviciul datoriei la un astfel de credit devine unul bun, fără să se întâmple nimic în viața debitorului, n-aș accepta stornarea provizionului. De fapt, n-aș accepta nici restructurarea, doar dacă sunt clienți care arată că au noi contracte, eventual pe trimestru IV. Mi-e teamă să nu găsim situații cum am găsit anii trecuți”, a mai spus Cinteză.

Rata creditelor neperformante a continuat să se reducă, la un nivel de 12,33% în septembrie.

Calculată după metodologia Autorității Bancare Europene, rata expunerii neperformante era de 15,73%, în scădere de la 19,35%, în iunie, când modul de calcul a fost schimbat.

“Calitatea portofoliului de credite rămâne una foarte bună”, adaugă Cinteză.

Primele trei bănci locale, BCR, BRD și Banca Transilvania au făcut un profit cumulat de aproape 1,6 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
profit banci
nicolae cinteza