În sistemul bancar din România sunt 10 instituții cu importanță sistemică, potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea. Cele 10 bănci vor intra automat în exercițiile de evaluare a calității activelor și în testele de stres și vor intra în mecanismul de rezoluție și redresare, dacă întâmpină probleme.
Băncile de importanță sistemică sunt BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, CEC Bank și Bancpost.
“Nu înseamnă sub nicio formă că ele creează astăzi un risc sistemic azi”, a declarat Voinea, la un seminar pe teme bancare, organizat de BNR și Alpha Bank la Sinaia.
Faptul că băncile sunt de importanță sistemică înseamnă că pot fi suspuse unor cerințe mai mari de capital, cu unul până la două puncte procentuale peste pragul stabilit pentru celelalte bănci mai puțin importante din sistem, spune Voinea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest moment, băncile din listă nu au nevoie de capital suplimentar, pentru că au capital suficient. Rata fondurilor proprii era de 17,3%, la sfârșitul primului semestru, calculată pentru nouă din cele zece bănci. ING Bank nu raportează aceste cifre către BNR, pentru că este o sucursală a grupului olandez.
Băncile de importanță sistemică intră automat în mecanismul de rezoluție și redresare, dacă au probleme, adaugă oficialul BNR. Acest lucru înseamnă declanșarea procedurii de bail-in, prin care acționarii și creditorii băncii vor putea pierde banii, care vor merge în recapitalizarea băncii. Dacă fondurile nu sunt suficiente, atunci și deponenții cu peste 100.000 de euro în conturi vor suferi pierderi și vor fi transformați în acționari.
BNR a stabilit această listă în funcție de metodologia Autorității Bancare Europene, care ia în calcul creditele, titlurile de stat, depozitele și riscul contagiunii dintre banca mamă și subsidiara locală.
Cele 10 bănci dețin 72% din activele totale ale sistemului, 73% din credite, 75% din titlurile de stat și 75% din depozite.
“În eventualitatea unei testări la stres și a unei evaluări cuprinzătoare a calității activelor, scopul exercițiului respectiv va fi stabilit la acel moment. Băncile de importanță sistemică nu pot lipsi”, a adăugat Voinea.
Dintre băncile sistemice la nivel global, UniCredit group, Societe Generale și ING Bank au activitate în România.
BNR va actualiza trimestrial această listă, la fel cum vor proceda și celelalte bănci centrale din Uniunea Europeană.