BCR a acordat 100.000 de credite imobiliare în ultimii 10 ani, dintre care jumătate Prima Casă

BCR a acordat 100.000 de credite imobiliare în ultimii 10 ani, dintre care jumătate Prima Casă
scris 7 iun 2017

Banca Comercială Română a finanțat achiziția a peste 100.000 de case începând cu 2007, dintre care 51.000 prin programul Prima Casă, lansat în 2009. BCR a acordat cele mai multe credite cu garanții de stat în ultimii 5 ani și are o cotă de 25% din piață.

Prețurile proprietăților imobiliare sunt cu un sfert sub nivelul din 2006, având cea mai înceată recuperare din Europa Centrală și de Est și cu 10% peste nivelul din 2013, a doua cea mai redusă rată de creștere din regiune, potrivit unei prezentări a Danei Demetrian, director de retail al BCR.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Națională a României atenționa, recent, asupra riscului de creștere a prețurilor imobiliarelor, după ce în 2016 avansul de 7% a fost peste pragul de semnal al Comisiei Europene.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
BNR știe că se întâmplă ceva cu creditul și piața imobiliară, dar nu pune degetul pe Prima Casă CITEȘTE ȘI BNR știe că se întâmplă ceva cu creditul și piața imobiliară, dar nu pune degetul pe Prima Casă

Potrivit prezentării BCR, riscul de supraîncălzire a pieței vine, în teorie, din dobânzile scăzute, creșterea prețurilor activelor imobiliare și creșterea volumului de credite imobiliare.

BCR remarcă, pe de altă parte, absența unor semnale din creșterea investitorilor în active imobiliare prin credit, dezvoltarea accelerată a rețelelor de agenții imobiliare și solicitarea unor parteneriate bancare și cea a produselor “inovatoare” de creditare imobiliară.

Producția nouă de credite imobiliare a fost de 11,7 miliarde de lei în 2015 și de 11,6 miliarde de lei în 2016 la 58,4 miliarde de lei. În primul trimestru din 2017 volumul de credite noi a fost de 2,9 miliarde de lei. Stocul a ajuns la un nivel cu 61% mai mare decât cel din 2012.

BCR arată că, față de boom-ul din 2007, evaluarea garanției și bonității clienților e mai riguroasă. În plus, a trecut de la modelul de dobânzi variabile-credite în valută-credite punte (pentru acoperirea avansului), la cel bazat pe dobânzi fixe pentru credite exclusiv în lei și teste recurente de stres, combinate cu educația financiară.

BCR utiliza, înainte de 2010, o dobândă variabilă internă pentru creditele ipotecare, care nu se ajusta după piață, ceea ce a atras banca într-un număr ridicat de litigii pe clauze abuzive. Banca a făcut, ulterior, clienților oferte de reducere a dobânzilor.

Banca are o rată de default de 0,2% pentru creditele ipotecare noi în primul an de la acordarea împrumutului și de 1,2% pe creditele fără garanții.

BCR, parte a grupului austriac Erste, este lider pe creditarea în programul Prima Casă, unde a epuizat deja fondurile alocate în acest an. Ministerul Finanțelor pregătește majorarea plafonului pentru acest an cu 500 de milioane de lei la 3 miliarde de lei.

Prima Casă ocupă 57% din piața de credit ipotecar și a fost principalul element de creștere a creditării în ultimii ani, în condițiile în care băncile au finanțat mai mult statul și mai puțin companiile nefinanciare.

Rata de default a creditelor garantate de stat este mică în acest moment, iar BNR spune că o evaluare a probabilității de nerambursare e dificil de făcut, dat fiind că debitorii n-au trecut încă printr-o criză.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
bcr
credit ipotecar
credit imobiliar
garantii de stat