De la începutul acestui an, cel mai mare randament pentru un sector bursier îl au băncile din Nigeria. Politica monetară relaxată a băncii centrale din această țară a favorizat performanța instituțiilor de credit locale. Avansul de 40% depășește chiar și cele mai populare acțiuni din domeniul tehnologic american.
De la câștigarea alegerilor prezidențiale din SUA de către Donald Trump, acțiunile bancare americane au performat foarte bine, investitorii luând în calcul tendința de dereglementare a noii administrații. Băncile europene au câștigat, de asemenea, la nivelul capitalizărilor bursiere, însă nici acesta nu sunt pe primul loc. Cel mai mare randament, în primele 5 luni ale anului, de 40,56%, îl au acțiunile băncilor din Nigeria, observă Zero Hedge.
Portalul financiar punctează că acestea au performat mai bine decât celebrele acțiuni tehnologice americane cunoscute sub acronimul FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google), care captează inclusiv interesul investitorilor de retail prin puterea de fascinație a brand-urilor și a perspectivelor industriilor unde sunt vârf de lance.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca centrală din Nigeria a deschis canalele de trading pentru investitorii străini în aprilie, după ce, anterior, pe piața locală a fost o penurie de dolari americani, potrivit Bloomberg. Este o relaxare a cadrului monetar, care a favorizat instituțiile de credit din cea ma mare economie a Africii.
Indexul băncilor locale a urcat agresiv, depășind sectorul bancar de pe bursa sud-africană. Chiar și după această creștere, Guaranty Trust Bank este singura tranzacționată peste valoarea contabilă, în timp ce nu mai puțin de 6 bănci sud-africane au valori peste 1 ale indicatorului P/Bv.
Principalele acțiuni bancare de pe bursa românească au performat, de asemenea, bine în acest an. Astfel, titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 25,76%, până la un maxim istoric de 3,00 lei/acțiune în ultima sesiune de la BVB, față de ultima valoare de tranzacționare de 2,385 lei/acțiune. În același interval, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au câștigat 9,26%, ultimul preț de piață fiind de 12,98 lei/acțiune, comparativ cu ultima cotație din 2016, de 11,88 lei/acțiune.
Cele două bănci mari de la cota BVB au capitalizări bursiere de 10,94 miliarde lei (2,39 miliarde euro) și, respectiv 9,04 miliarde lei (1,98 miliarde dolari), amebele mai valoroase decât banca din sistem cu cele mai mari active, BCR, evaluată de Deloitte la 8,76 miliarde lei (1,92 miliarde dolari) în vederea derulării unei oferte de retragere.