Banca Națională a României a aprobat achiziția Porsche Bank de către Dan Ostahie, proprietarul Altex

Banca Națională a României a aprobat achiziția Porsche Bank de către Dan Ostahie, proprietarul Altex

Dan Ostahie

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iun 2024

Banca Națională a României a aprobat achiziționarea, în mod direct, de către Dan Ostahie (90,10%} și societatea Real Estate Srl (9,89%), a unei participații de 100% din capitalul social și din drepturile de vot în cadrul Porsche Bank România SA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit acordului dintre Porsche Bank AG și Dan Ostahie, vânzătorul se angajează să transfere dreptul de proprietate asupra acțiunilor băncii, iar cumpărătorul se angajează să preia activitatea pe baza bilanțului la data efectuării tranzacției, arată un comunicat al Altex.

TABEL O nouă scumpire a carburanților. Motorina mai poate fi cumpărată la un preț mai mic de 7 lei/l doar într-o singură stație din capitală CITEȘTE ȘI TABEL O nouă scumpire a carburanților. Motorina mai poate fi cumpărată la un preț mai mic de 7 lei/l doar într-o singură stație din capitală

Acordul nu prevede transferul mărcii “Porsche Bank” sau a dreptului de utilizare a acesteia. Noua denumire comercială a băncii va fi “Credex Bank”.

Tranzacția va fi definitivată până la sfârșitul lunii iulie 2024, iar banca va rămâne operațională atât până la acel moment, cât și după preluarea de către noul acționar.

Anterior, în iunie 2022, Banca Națională a României nu a aprobat achiziția Porsche Bank de către omul de afaceri Dan Ostahie, deși în prealabil tranzacția fusese aprobată de Consiliul Concurenței.

Achiziția afacerii bancare din România a grupului Porsche a fost trimisă către autorizare în luna martie 2022. Consiliul Concurenței a anunțat că aprobă tranzacția, nefiind elemente care să pună probleme din punct de vedere al concentrării de piață. Anterior, Porsche comunica pentru Profit.ro că tranzacția nu implică transferul mărcii „Porsche Bank” sau dreptul de utilizare a acesteia către potențialul achizitor, ci doar structura propriu-zisă care are deja licența BNR, urmând ca aceasta să fie folosită de proprietarul Altex.

Banca Națională a României, care are ultimul cuvânt în materie de achiziții și fuziuni pe piața bancară, a respins însă tranzacția. Informația a fost precizată pentru Profit.ro de reprezentanții BNR, ei explicând că motivele respingerii tranzacției, care în această situație nu se va mai putea face, ar fi reprezentate de lipsa de experiență în domeniu al omului de afaceri Ostahie, care este cunoscut mai ales pentru afacerea Altex, unul dintre cei mai mari retalieri de produse electronice din România.

Porsche Bank, deținută de Porsche Bank Austria, este una dintre cele mai mici bănci din sistem. Portofoliul de credite ar fi urmat să fie transferat către Porsche Leasing IFN, o altă companie din cadrul grupului, și licența să fie vândută către Ostahie.

Este cea de-a doua tranzacție respinsă de BNR după cea din 2018 care viza preluarea Băncii Românești de către OTP Bank de la grupul National Bank of Greece, anunțată în premieră de Profit.ro. În cele din urmă Banca Românească a fost cumpărată de banca de stat EximBank și va fi absorbită într-un proces de fuziune.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche bank
dan ostahie
bnr