Banca Națională a Elveției (SNB) a decis joi să mențină dobânda de referință la un minim record și a promis că va interveni dacă va fi nevoie pe piața valutară pentru a slăbi francul pe care l-a descris "semnificativ supraevaluat", informează Bloomberg.
La ședința sa trimestrială de politică monetară, SNB a menținut intervalul țintă pentru dobânda Libor la trei luni între minus 1,25 și minus 0,25% precum și dobânda la depozitele la vedere la minus 0,75%, așa cum se așteptau 15 din cei 19 economiști intervievați de Bloomberg.
"Deși s-a depreciat oarecum în ultimele luni, francul elvețian este în continuare semnificativ supraevaluat. Dobânda negativă și diferențialul de dobândă față de ale valute fac francul elvețian mai puțin atractiv și continuă să ajute la deprecierea sa", se arată în comunicatul publicat de Banca Națională a Elveției.
După ce, la începutul acestui an, a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, Banca Națională a Elveției s-a bazat pe o strategie dublă de dobânzi negative și intervenții pe piață pentru a menține francul sub control. Cu toate acestea moneda elvețiană s-a apreciat cu aproximativ 10% în acest an, în timp ce creșterea economică a stagnat în trimestrul al treilea iar producătorii și comercianții au raportat o diminuare a cererii.
"Atâta timp cât cursul de schimb euro-franc rămâne în zona de confort cuprinsă între 1,07 și 1,10 grație intervențiilor, SNB se va abține de la noi reduceri de dobândă", a apreciat Dominik Studer, analist la UBS.
De asemenea, Banca Națională a Elveției și-a menținut prognoza de inflație pentru 2016 la minus 0,5% dar a redus-o pentru 2017 la 0,3% de la 0,4% citând "ușoara deteriorare a perspectivei pentru economia globală". În ceea ce privește creșterea economică, SNB estimează că aceasta va accelera până la 1,5% anul viitor de la mai puțin de un procent în acest an.
Sursa: Agerpres