BEUC - Organizația Consumatorilor Europeni îi scrie președintelui Klaus Iohannis să nu rateze ocazia de a promulga legea privind darea în plată, pentru că aceasta are efecte dintre cele mai pozitive pentru consumatorii supraîndatorați și respectă legislația europeană.
Legea privind darea în plată, aflată pe masa președintelui Iohannis, ar putea elibera consumatorii de datoriile față de bănci, dacă lasă casa creditorului, însă bancherii spun că e neconstituțională, încalcă reglementările europene, le va aduce pierderi și va limita accesul românilor la credite.
Organizația Consumatorilor Europeni, care reprezintă la nivelul Uniunii Europene 41 de organizații naționale de consumatori, îi transmite președintelui că legea trebuie aprobată, și astfel de prevederi sunt chiar recomandate la nivel european.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am fost informați că în România consumatorii de servicii financiare au de-a face cu practici abuzive, au fost sever loviți de criză și se chinuie să plătească ratele lunare. Dobânzile la credite au fost în România unele dintre cele mai mari din UE, iar ratele sunt încă ridicate și azi. PE de altă parte, veniturile în România sunt printre cele mai mici din UE și, până recent, nu exista nici un ajutor pentru consumatorii cu probleme financiare. De aceea credem că legea privind ‘darea în plată’ ar fi crucială pentru debitorii în dificultate”, se arată în scrisoarea semnată de Monique Goyens, directorul general al BEUC.
Ea amintește de rezoluția Parlamentului European prin care cere adoptarea aplicarea celor mai bune practici privind “datio in solutum” – darea în plată.
Totodată, BEUC scrie că Directiva 17/2014 privind creditele ipotecare nu conține nicio prevedere prin care să interzică statelor membre să facă darea în plată obligatorie. Bancherii susțin că această Directivă nu se opune ca între debitori și creditori să existe o înțelegere privind darea în plată, dar că aceștia nu pot fi obligați, iar prevederile se aplică, oricum, pentru contractele semnate după martie 2016.
“Există o șansă istorică de a oferi consumatorilor un instrument foarte eficient care să-i protejeze de consecințele dramatice ale supraîndatorării. Este esențial ca această oportunitate să nu fie ratată”, se adaugă în documentul citat.
După ce Iohannis s-a întâlnit cu bancherii, care au cerut ca legea să nu fie promulgată în forma actuală, pentru că ar favoriza debitorii cu credite mari, și nu pe cei care au o nevoie reală de protecție, astăzi a fost rândul susținătorilor legii să meargă la Cotroceni.
Daniel Zamfir, deputat inițiator, și Gheorghe Piperea, avocat care a reprezentat consumatorii în procesele cu băncile și a contribuit la redactarea textului, au susținut în fața consilierilor prezidențiali că legea este utilă și că va oferi clienților băncilor o putere mai mare de negociere a ratelor lunare.