1.018 euro pe metrul pătrat, prețul mediu al locuințelor din București prins recent în bilanțurile băncilor

1.018 euro pe metrul pătrat, prețul mediu al locuințelor din București prins recent în bilanțurile băncilor
scris 18 nov 2015

Conform evaluărilor operate în intervalul iulie-septembrie la cererea băncilor, garanțiile ipotecare pe segmentul construcțiilor rezidențiale sunt prinse în contabilitatea băncilor la niveluri de 500-1.000 euro pe metru pătrat, spun datele centralizate de ANEVAR. Nicolae Noica, profesor la Universitatea de Construcții, afirmă că prețul de construcție plus o marjă de 15% ar fi de maximum 500-600 de euro pe metru pătrat.

Cât costă o locuință în București? Undeva peste 1.000 de euro pe metrul pătrat. Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) a prezentat astăzi date rezultate din cele aproximativ 22.000 de rapoarte de evaluare întocmite pentru instituțiile de credit din sistemul bancar românesc în perioada iulie - septembrie, 16.000 dintre acestea fiind pe segmentul rezidențial, cea mai mare parte în București.

Evaluatorii au stabilit valoarea de piață a imobilelor din Capitală la 1.018 euro pe metru pătrat în cazul apartamentelor la bloc și de 1.113 euro pe metru pătrat la casă. Doar în Cluj-Napoca prețul mai sare marginal de 1.000 de euro pe metru pătrat, în clasament urmând Timișoara (905 euro pe metru pătrat), Constanța (876 euro pe metru pătrat), Iași (848 euro pe metru pătrat), Brașov (830 euro pe metru pătrat), Craiova (754 euro pe metru pătrat), Ploiești (739 euro pe metru pătrat), Sibiu (729 euro pe metru pătrat) și Tulcea (718 euro pe metru pătrat).

Urmărește-ne și pe Google News


Prețurile nu ar trebui să depășească 500-600 de euro pe metru pătrat, reprezentând costul de construcție și o marjă de 15%, spune Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice și profesor la Universitatea de Construcții. Valorile de 1.200 de euro pe metru pătrat afișate recent sau - mai grav - cele de dinaintea crizei, sunt exagerate. "Poveștile astea cu prețurile materialelor de construcții care cresc și manopera care crește, trebuie să le privim cu mare grijă", a avertizat Noica.

Imobiliari, vi se pregătește ceva: un indice

În viitor, ANEVAR va furniza date privind Baza Imobiliară de Garanții (BIG), având acordul Băncii Naționale a României (BNR) și are în vedere și alcătuirea unui indice imobiliar, a anunțat astăzi președintele Asociației, Adrian Vascu, în cadrul Forumului Bancar Român organizat astăzi de Finmedia în parteneriat cu o serie de instituții de credit. "Va fi o sursă de informare foarte importantă", a declarat acesta, adăugând că este modalitatea prin care se va face lumină într-o piață încă foarte slab luminată.

Garanții de 3,43 miliarde euro evaluate de bănci numai trimestrul trecut

Suma valorilor de piață pentru rapoartele de evaluare pe segmentul rezidențial din trimestrul al treilea este de 983,4 milioane de euro, a doua ca mărime, după cea de 1,01 miliarde euro de pe segmentul comercial, dar înaintea celei de 790,2 milioane euro pentru construcțiile industriale. Volumul total al colateralelor evaluiate se ridică la 3,43 miliarde euro. Din această sumă, numai 205 milioane euro o reprezintă terenurile.

Rapoartele de evaluare sunt cele solicitate de bănci atât în vederea acordării creditelor noi, cât și pentru toate celelalte categorii de destinații ale acestor documente (evaluarea portofoliilor de colaterale, executare de garanții, refinanțarea împrumuturilor vechi, etc.), a precizat pentru Profit.ro șeful ANEVAR.

Unde piața rezidențială nu a luat-o razna cu totul

Care sunt cele mai ieftine orașe din punctul de vedere al costului locuințelor? Conform celor mai noi evaluări pentru bănci, este vorba de Sfântu Gheorghe, cu 459 de euro pe metrul pătrat, urmat de Giurgiu și Satu Mare (pe segmentul caselor cu teren) cu câte 465 de euro pe metrul pătrat.

Valori sub 500 de euro pe metrul pătrat mai afișează Drobeta Turnu Severin (490 euro pe metru pătrat) și Zalău (490 euro pe metru pătrat).

Prețuri de piață de 500-600 euro pe metrul pătrat se regăsesc în Alba Iulia, Alexandria, Baia Mare, Bistrița, Brăila, Călărași, Deva, Focșani, Oradea, Slobozia, Târgoviște și Vaslui.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
anevar
bnr
preturi
evaluare
locuinte
case
balon imobiliar
real estate
locuinte
adrian vascu
banci