Asociația Trezorierilor din România: Companiile pierd foarte mulți bani din cauză că nu au angajați trezorieri

Asociația Trezorierilor din România: Companiile pierd foarte mulți bani din cauză că nu au angajați trezorieri
scris 12 oct 2017

Companiile de stat și private au înregistrat pierderi semnificative mai ales din 2008, de când a început criza, dar pierd și în prezent foarte mulți bani din cauză că nu au angajați trezorieri specializați care să gestioneze fluctuațiile de curs valutar, a declarat joi pentru News.ro Oana Doroftei, vicepreședintele Asociației Trezorierilor din România (ATR).

”Riscul valutar este un aspect foarte important, iar fluctuațiile valutare în România au adus pierderi semnificative firmelor care nu au fost pregătite să-și gestioneze riscul de curs valutar, tocmai din cauză că nu avut angajați specialiști trezorieri. Aceștia ar fi trebuit să propună soluții de gestionare a riscului de curs valutar pe baza cunoașterii în profunzime a activității companiei la care lucrează. Dincolo de variatiile cursului valutar, riscul de fluctuații pe rata dobânzii este semnificativ, cu atât mai mult cu cât suntem într-un moment în care avem dobânzi minime”, a declarat joi pentru News.ro Oana Doroftei, vicepreședintele asociației.

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta estimează că ne așteptăm în continuare la creșteri ale dobânzilor, astfel că va fi presiune de creștere a costurilor de finanțare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În sarcina trezorierului intră atribuții diverse legate de cash-flow, dar și de riscul valutar, spune reprezentantul ATR.

Băncile pierd în Parlament: Deputații din comisia juridică resping un proiect din 2013 cu modificări substanțiale ale clauzele abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănci CITEȘTE ȘI Băncile pierd în Parlament: Deputații din comisia juridică resping un proiect din 2013 cu modificări substanțiale ale clauzele abuzive, survenite în urma unor amendamente susținute de bănci

”Cu privire la funcția de trezorier, aceasta este foarte puțin cunoscută și standardizată, iar beneficiile unei astfel de poziții în cadrul companiei nu se cunosc la adevăratul nivel. În plus, multe companii au alocat sarcinile legate de trezorerie directorilor financiari. Trezoreria se învață, în cea mai mare parte, la locul de muncă, pentru că în școală se predau doar noțiunile de bază”, adaugă ea.

În acest sens, Asociația Trezorierilor din România se implică în două direcții, spune ea.

”Prima direcție se referă la prmovarea ideii că orice companie poate beneficia de avantaje de pe urma unei resurse dedicate, specializate pentru gestionarea trezoreriei. A doua direcție privește promovarea României ca o destinație pentru companiile multinaționale care își pot centraliza activitatea de trezorerie aici”, a menționat Oana Doroftei.

Asociația Trezorierilor din România (ATR) și Team Innovation Media organizează joi cea de-a treia ediție a Conferinței Anuale a Asociației Trezorierilor din România.

Evenimentul reunește CEO, CFO, Trezorieri, Cashflow Controller și alți specialiști în finanțe corporative sau piețe de capital, ce fac parte din mari corporații românești sau multinaționale din domenii diverse de activitate. La eveniment sunt prezenți atât specialiști din instituțiile de stat, cât și din companiile private, atât din bănci cât și corporații.

Românii care câștigă sub 2.900 de lei brut/lună nu vor mai plăti comisioane la bănci, fiind considerați consumatori vulnerabili CITEȘTE ȘI Românii care câștigă sub 2.900 de lei brut/lună nu vor mai plăti comisioane la bănci, fiind considerați consumatori vulnerabili

Înființată la începutul anului 2015, Asociația Trezorierilor din România (ATR) este o organizație profesională non-profit, creată cu scopul de a susține interesele profesionale ale membrilor săi, privind exercitarea profesiunilor legate de domeniile de trezorerie corporativă, finanțe corporative, piețe financiare și de capital.

Obiectivele asociației sunt in principal de a contribui la crearea unei piețe financiare mature și concurențiale, de a promova colaborarea și schimbul de idei între membrii săi și de a promova profesia de trezorier corporatist. Se urmărește, de asemenea, implicarea activă în pregătirea profesioniștilor în trezorerie corporativă prin traininguri și prin întâlniri de schimb de experiență.

viewscnt
Afla mai multe despre
trezorieri
oana doroftei
atr