Studiile arată că românii sunt interesați de asigurări, că vor să cumpere polițe, iar acest interes se concretizează în creșterea cifrelor industriei și o mai bună reziliență în perioade de crize, cum a fost cea a pandemiei, a arătat Alexandru Ciuncan, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), la Profit Financial.forum. El a adăugat că piața asigurărilor este pe calea cea bună, dar viteza creșterii nu este cea dorită de jucătorii de profil.
Conferința a fost organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare, Philip Morris România și First Bank, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
"Rolul asigurărilor este important din perspectiva rezilienței și al creării de reziliență pentru populație și pentru agenții economici. Rolul asigurărilor se manifestă plenar în perioade de criză. UNSAR efectuează în fiecare an cercetări sociologice și încercăm să vedem ce își doresc românii. Noi vedem un interes în creștere pentru ce înseamnă asigurările de locuințe și asigurările de sănătate, ultima categorie de polițe atingând un procent de 39% din răspunsurile celor intervievați la mijlocul acestui an, conform unui sondaj UNSAR-IRES. Și pentru asigurările de călătorie s-a observat un interes în creștere. Toate aceste lucruri s-au văzut cumva în cifrele industriei de profil. Spre exemplu, la asigurările voluntare de sănătate s-a observat o creștere de 32%, care sperăm că se mențină și în viitor.
Rămâne de văzut cum va evolua piața asigurărilor până la finele acestui an și în 2023, pentru că industria noastră depinde foarte mult de dinamica economiei naționale. Așa funcționează lucrurile și pe alte piețe din Europa și așa stau și la noi", a afirmat Ciuncan.
Întrebat de ce doar 20% din fondul locativ național este asigurat, reprezentantul UNSAR a răspuns că cercetările sociologice testează percepții sau intenții.
"Asta nu înseamnă că vom și desfășura acea acțiune, dar, uneori, aceste lucruri se văd în evoluțiile din piață. Spre exemplu, subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cumulat cu 11%, există o dinamică pozitivă, dar avem doar o locuință din cinci asigurată obligatoriu cu PAD și doar 17% din fondul locativ național este acoperit cu o asigurare facultativă, deci mai puțin de o locuință din cinci. Totuși, există un interes și vedem dinamica de la an la an. Cred că pandemia a avut un impact pozitiv asupra asigurărilor, inclusiv asupra celor de locuințe. Suntem pe calea cea bună, poate viteza nu este cea pe care ne-am dori-o", a mai spus Ciuncan.