Acțiunile europene au avut, în 2019, cea mai bună evoluție din ultimul deceniu, chiar dacă au coborât sub maximul istoric atins pe 27 decembrie.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a închieat anul la 415,84 puncte, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 23,16%, cea mai mare din 2009.
Indicele a atins, în decembrie, noi maxime record. în contextul în care progresele în negocierile dintre SUA și China au readus, în decembrie, optmismul în rândul investitorilor. Cel mai recent preț maxim de închidere, de 419,74 puncte, a fost atins pe 27 decembrie. Intrday, indicele paneuropean a atins un nivel record de 420,72 puncte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii au mizat pe un acord comercial Washington-Beijing, deși până acum nu au existat detalii legate de data semnării acestuia. Abia marți, președintele american Donald Trump a declarat că prima fază a acordului comercial cu China va fi semnată pe 15 ianuarie la Casa Albă, chiar dacă detaliile acordului nu sunt în totalitate clare.
Pe parcursul anului, acțiunile au fost impulsionate de măsurile de relaxare monetară. Rezerva Federală (Fed) a redus dobânda cheie de trei ori consecutiv în acest an. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, de asemenea, noi măsuri de stimulare, reducând în septembrie dobânda la facilitatea de depozit (aflată deja la un minim record) și reluând achizițiile de active.
Chiar și înainte de adoptarea măsurilor de relaxare monetară (în a doua jumătate a anului), acțiunile au fost susține de așteptările legate de noi stimuli.
CITEȘTE ȘI PARADOX Leul românesc, investiție câștigătoare în anul 2019Avansul bursier din acest an vine după ce acțiunile europene au avut, în 2018, cea mai slabă evoluție începând cu 2008, trase în jos de războiului tarifar.
În SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a închieta anul cu o creștere de 22,3%, cel mai bun an din 2017 încoace, iar S&P 500 a urcat cu 28,9%, cea mai bună evoluție din 2013. Nasdaq Composite a avut, de asemenea, cea mai mare creștere anuală din 2013, ănregistrând un avans de 35,2%.