Casa de brokeraj IEBA Trust este obligată, pe durata în care autorizația îi este suspendată, să aplice un plan de măsuri privind restabilirea echilibrului financiar, astfel încât să fie îndeplinite cerințele legale referitoare la nivelul minim de capital inițial, să transmită Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), cu frecvență săptămânală, o situație a activelor aflate în custodie, însoțită de extrasele de cont care confirmă valoarea acestora, precum și să transfere fonduri și instrumente financiare la cererea clienților, transmite ASF.
Condițiile care au stat la baza emiterii autorizației referitoare la cerința de capital trebuie îndeplinite în cel mult 90 de zile.
Profit.ro a anunțat în urmă cu aproape două săptămâni că IEBA Trust și-a notificat clienții că nu le mai poate introduce ordinele de tranzacționare după ce o decizie a supraveghetorului pieței i-a retras autorizația. Intermediarul care a adus pe piață obligațiunile UniCredit Bank și Grup Șapte nu s-a conformat cerințelor de capital existente sub actualul cadru de reglementare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, Consiliul ASF a sancționat IEBA cu amendă în sumă de 3.856,48 lei, reprezentând 0,1% din cifra de afaceri anuală a societății, pentru faptul că aceasta nu respectă prevederile legale referitoare la încadrarea în nivelul minim al fondurilor proprii, adică echivalentul în lei a 125.000 euro.
Consiliul ASF a decis și sancționarea lui Panagiotis Diamantis, în calitate de acționar semnificativ indirect și președinte al consiliului de administrație al IEBA, cu amendă de 20.000 lei, interzicerea exercitării unor funcții de conducere în firme de investiții pentru o perioadă de 3 ani, precum și retragerea aprobării acordate pentru calitatea de membru al consiliului de administrație.
El este și acționar al lanțului grec de fast food Gregory’s, recent revenit în România.
SSIF IEBA Trust a fost fondată în 2003 de către grecul Panagiotis Diamantis, care în prezent ocupă funcția de președinte al Directoratului.
Consiliul ASF a mai decis și sancționarea Spertheon Holdings Limited cu suspendarea drepturilor de vot aferente deținerilor directe de 93,54% din capitalul social al IEBA. Consiliul ASF a dispus vânzarea de către Spertheon Holdings Limited a tuturor acțiunilor deținute, respectiv 93,54%, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a deciziei.
„Suspendarea companiei implică imposibilitatea efectuării de tranzacții în numele dumneavoastră și totodată revocarea ordinelor active din piață ce au un termen de valabilitate extins (ordine open)”, spunea adresa către investitorii de portofoliu cu care se află sub contract.
Documentul specifică faptul că supraveghetorul pieței a suspendat funcționarea societății în condițiile în care IEBA Trust nu mai îndeplinea cerințele de capital minim conform legii 126/2018 și a Regulamentului UE 575/2013, în condițiile în care acționarii nu au îndeplinit la timp obligațiile privind capitalizarea companiei în termenele asumate de ultima Adunare Generală a Acționarilor.
Profit.ro a sunat atunci la sediul IEBA Trust pentru lămuriri suplimentare legate de firmă, dar directorul Gabriela Zabarcencu nu a fost disponibilă pentru o convorbire telefonică.
CITEȘTE ȘI BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața localăUltimul exercițiu de piață major intermediat de IEBA Trust a fost listarea obligațiunilor în valoare de 2 milioane lei ale agenției de activare de brand Grup Șapte în luna ianuarie a acestui an.
În discuții cu Profit.ro, investitori din piață vorbeau despre probleme importante la nivelul unor case de brokeraj românești și chiar cita IEBA Trust ca unul dintre intermediarii care riscă să rămână fără autorizarea ASF.
Pe de altă parte, societatea care și-a suspendat activitatea avea și aprecieri din piață. Un profesionist care a desfășurat timp de peste 10 ani diverse activități legate de piața bursieră românească menționa că este un client mulțumit al IEBA Trust ca investitor și că recomandase și altora această casă de brokeraj. În mod particular menționa numele lui Tudor Cernica drept un broker foarte experimentat și care înțelege foarte bine ce se întâmplă în piață.
CITEȘTE ȘI Până la Marea Liberalizare din 2021, Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate de ANRE să-și vândă 65% din producție la preț reglementatDincolo de orice strădanii, piața de brokeraj este puțin ofertantă prin prisma rulajelor restrânse de pe segmentul regular. Sunt zile în care activitatea de tranzacționare cu acțiuni scade și sub reperul unui echivalent de 5 milioane de euro, iar brokerii români deja împart un tort mic și cu brokerii externi care operează pe pașaport în România precum WOOD & Company Financial Services din Cehia, Raiffeisen Bank din Austria și Concorde Securities din Ungaria, frecvent prezenți în top 3 tranzacționare la BVB.
Acesta este și contextul în care Bursa de Valori București a promovat recent un program pentru formatorii de piață care înlesnește nu numai comisioane mici percepute de operatorul de piață, dar chiar și o schemă de bonificare pentru brokerii activi care stau în cotații în calitate de market-makeri. Astfel, Bursa, profitabilă și cu disponibilități bănești pe bilanț, acceptă să transfere o parte din resurse către societățile de brokeraj, acolo unde modelul de business este distrus de volumele mici, rezultat al prezenței slabe a investitorilor de retail.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Producătorul semințelor și alunelor Elmas își aduce obligațiunile la bursă. Titlurile garantate în premieră cu brandulExercițiul cel mai important al IEBA Trust a fost intermedierea plasamentului privat pentru emisiuni de obligațiuni în valoare însumată de 610 milioane lei ale UniCredit Bank, listate în vara anului 2017. Un an mai târziu, IEBA apare ca operator al book-ului pentru oferta de răscumpărare derulată de SIF Moldova (SIF2).
Acum, societatea își lasă clienții „în aer” în tranzacțiile pentru rearanjarea protofoliilor la final de an. Încheierea notificării către aceștia sugerează că IEBA nu a aruncat încă prosopul: „Vom reveni cu notificare imediat ce vom avea autorizația de a presta din nou cele mai bune servicii pentru dumneavoastră.”
În urmă cu 5 ani, la suspendarea casei de brokeraj SSIF Carpatica Invest, încă de la primirea deciziei ASF directorul era sceptic față de reluarea activității. Spunea că lunile de inactivitate creează goluri de venit, iar mulți dintre clienți, odată plecați, nu se mai întorc. Piața avea să îl confirme, iar intermediarul care făcea parte din grupul financiar în care era și Banca Comercială Carpatica s-a dizolvat ulterior.