Guvernul pregătește o schemă de minimis prin care să acorde ajutoare nerambursabile de până la 100% din cheltuielile eligibile și de până la maximum 500.000 euro/ proiect pentru construcţia/reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţe pentru persoanele vârstnice, cu servicii de 4 stele. O altă schemă de minimis pregătită de Excutiv are în vedere acordarea de granturi, până la maximum 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează atingerea obiectivului de asigurare în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător.
Comisia Națională de Strategie şi Prognoză va fi furnizorul, iniţiatorul şi administratorul ambelor scheme de ajutor de minimis.
Schema de minimis pentru Programul ”Ana Aslan - gROwth, rezidenţe pentru vârstnici”
Bugetul estimat și alocat schemei pentru perioada 2019-2020 este de 4 miliarde lei, din care 2 miliarde lei în anul 2019, sume incluse în bugetul pe anul 2019 subformă de credite de angajament. Numărul total de beneficiari estimat de Guvern este de circa 2.000 de prsoane juridice de drept privat care vor realiza aceste rezidențe.
Schema are ca scop încurajarea construcţiei de centre private rezidenţiale, dezvoltarea de servicii de îngrijire necesare persoanelor vârstnice dependente cu standarde adecvate de locuire şi îngrijire, prin susţinerea financiară a cheltuielilor eligibile privind construcţia/reabilitarea şi înfiinţarea, amenajarea şi dotarea de rezidenţepentru persoanele vârstnice.
CITEȘTE ȘI Finanțele încurajează firmele să ceară ajutor de stat pentru investiții. Solicitările sunt analizate în sesiune continuă și toate proiectele eligibile vor primi finanțareObiectivele de investiţii ce vor fi propuse ca proiecte trebuie să îndeplinească următoarele standarde minime de capacitate şi condiţii delocuire:
a) proiecte de investiţii în centre rezidentiale pentru persoanele vârstnice dependente singure ori a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea și care vor asigura condiţiile de cazare adaptate atât persoanelor singure cât şi pentru 2 sau 3 persoane (garsoniere sau apartamente), asigurându-se 25 mp/persoană.
b) pentru persoanele vârstnice cu probleme medicale personalul însoţitorse va asigura de către rezidenţă, dacă personalul medical consideră căeste oportun;
c) numărul maxim de persoane care vor îndeplini calitatea de însoţitor şi numărul de asistente medicale vor fi stabilite prin schema de ajutor destat/de minimis.
d) clădirile în care se vor organiza centre rezidenţiale pentru persoanelevârstnice dependente pot fi clădiri noi sau clădiri existente care se vor moderniza şi amenaja cu schimbarea funcţiunii;
e) construcţiile vor asigura următoarele condiţii de locuit:
- nu vor avea decât maxim un etaj, dacă nu au lift pentru a uşura deplasarea locatarilor şi a personalului medical şi de asistentă (detaliile privind structura construcţiilor şi spaţiile minim necesare vor fi detaliate în cadrul schemei de ajutor de minimis);
- se va asigura un spaţiu suficient pentru personalul medical, inclusiv cu minim de dotare cu echipament medical.
f) - se vor asigura spaţii de recreere proprii sau pe o rază de cel mult 250 metri de la rezidenţă;
Guvernul arată că prestările de servicii accesibile persoanelor vârstnice, cu titlul gratuit sau contra cost vor fi detaliate în schema de ajutor de stat/de minimis, acestea fiind echivalente cu standardele hotelurilor de 4 stele.
Destinaţia investiţiei în centre rezidenţiale pentru persoanele vârstnice dependente va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare, în caz contrar investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutorde minimis.
CITEȘTE ȘI Sorina Pintea: A scăzut numărul celor cărora li s-a pretins sau care au dat șpagă în spitaleBeneficiarii de susţinere financiară prin acest program au următoarele obligaţii:
a) în cadrul fiecărei rezidenţe se vor asigura locuri pentru persoane imobilizate la pat cel puţin în procent de 4% din numărul de locuri existente.
b) asigurarea hranei se va face în capacităţi de servire cu circuit deschis pe bază de meniuri prestabilite şi aprobate anual de CNSP.
Susţinerea financiară va consta într-un ajutor nerambursabil de până la 100% din cheltuielile eligibile, de până la maximum 500.000 euro, pentru construcţia/reabilitarea şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea derezidenţe pentru persoanele vârstnice, plătit la terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.
Ajutorul va fi diferenţiat în funcţie de localizarea rezidenţei, după cum urmează:
- până la 50% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din primele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
- până la 75% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din următoarele 10 judeţe după nivelul de dezvoltare regională;
- până la 100% dacă rezidenţa se afla într-o localitate din ultimele 20 de judeţe după nivelul de dezvoltare regională.
Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează pânăla 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cureglementările europene. Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO Autostrada Ploiești - Brașov va fi construită cu artizanul celui mai mare pod din lumeSchema de minimis Programul "O comună - o ambulanţă"
Bugetul estimat al măsurii pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din care 1 mld. lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament, prin redistribuire din alocările acordate Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
Schema de ajutor de minimis are în vedere finanţarea achiziţionării de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pentru cel puţin un an. Programul are ca obiectiv îmbunătăţirea servicilor de sănătate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurilede urgenţă.
Beneficiarii acestei măsuri sunt medicii de familie, care se încadrează înprevederile art. 1, alin. (1) din Regulamentul (UE), nr. 1407/2013, respectiv întreprinderi, pentru că desfăşoară activitate economică.
Numărul total de beneficiari este estimat de Guvern la circa 2.800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Jucătorii imobiliari vorbesc despre o criză pentru care România nu este pregătită. „România va fi printre primele eliminate din lista țărilor în care să investești.“Costurile eligibile pentru acordarea ajutorului sunt:
a) achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar;
b) cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora;
c) cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical);
d) cheltuieli pentru dotarea cabinetelor medicale.
Aceste cheltuieli sunt cheltuieli eligibile dacă se efectuează în mod cumulativ, respectiv în legatură cu achiziţia de ambulanţe.
Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează pânăla 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cureglementările europene. Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2020, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.
Executivul susține că ”la finalul implementării acestei scheme de ajutor de minimis se va realiza obiectivul ca toate localităţile să dispună de cel puţin o ambulanţă care să asigure serviciul medical de urgenţă”.