Un prim reactor al centralei nucleare de la Iujnoukrainsk trece la combustibil nuclear american livrat de Westinghouse

Un prim reactor al centralei nucleare de la Iujnoukrainsk trece la combustibil nuclear american livrat de Westinghouse
scris 20 iul 2018

Un reactor nuclear ucrainean a fost încărcat în întregime - pentru prima oară - cu combustibil american, în loc de combustibil rus, a anunțat joi operatorul centralei, în contextul în care Kievul încearcă să-și reducă dependența energetică de Moscova, relatează AFP.

Reactorul numărul 3 al centralei de la Iujnoukrainsk, situată în sudul țării, va funcționa de-acum numai cu combustibil livrat de grupul american Westinghouse, a anunțat Energoatom, compania publică ce exploatează cele patru centrale nucleare ucrainene, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Suntem mândri să continuăm să susținem ucraina în diversificarea” aprovizionării sale energetice, s-a felicitat, într-un comunicat, Aziz Dag, vicepreședintele Westinghouse, o filială americană a grupului japonez Toshiba.

Cine vor fi câștigătorii și pierzătorii prețului impus de Guvern la gaze? CITEȘTE ȘI Cine vor fi câștigătorii și pierzătorii prețului impus de Guvern la gaze?

Westinghouse furnizează combustibil nuclear Kievului din 2005, însă acesta din urmă era utilizat, până în prezent, împreună cu cel provenind de la monoplul rus TVEL.

Ucraina deține 15 reactoare nucleare în cele patru centrale operaționale. Westinghouse livrează în prezent combustibil unui număr de șase reactoare ucrainene, potrivit unui comunicat al întreprinderii americane.

În 2014 - după venirea la putere a prooccidentalilor și pe fondul crizei cu Rusia vecină - Kievul a încheiat un acord cu Westinghouse în vederea dezvoltării livrărilor de combustibil american.

Doi ani mai târziu, Moscova a declarat că se teme de ”incidente” în centralele nucleare ucrainene, din cauza utilizării combustibilului de la Westinghouse.

Autoritățile ucrainene au respins aceste declarații, pe care le-au catalogat drept ”nefondate”.

Relațiile între Kiev și Moscova se află la cel mai scăzut nivel de la anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea și a izbucnirii, în același an, în estul Ucrainei, a unui conflict armat cu separatiști proruși, care s-a soldat cu peste 10.000 de morți.

Ucraina sovietică a suferit, în 1986, cel mai grav accident nuclear din istorie, la centrala de la Cernobîl, închisă în 2000.

viewscnt
Afla mai multe despre
iujnoukrainsk
centrala nucleara
westinghouse