Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat joi că că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând din 1 august. Anunțul vine după ce Guvernul a inițiat un proiect de HG prin care vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019. Dacă va fi adoptată respectiva hotărâre de guvern, împotriva României va fi declanșată, probabil, o nouă procedură de infringement de către Comisia Europeană.
În ședința de joi, membrii comitetului de reglementare al ANRE au luat în discuție solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor, sccrie News.ro.
”Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a prețului la gazele naturale pentru clienții finali casnici, începând cu data de 1 august 2018”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI Acțiunile Romgaz coboară cu 4% pe știrea privind perspectiva plafonării prețului gazelor la 55 lei/MWh. „Reacția este clar negativă”, spune un brokerSolicitările au venit ca urmare a faptului că, începând cu data din 1 aprilie 2017, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat.
”În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, prețul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei”, se arată în comunicat.
Prețul gazelor naturale din producția internă, în perioada ianuarie 2013 - aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri și hotărâri de Guvern, a cunoscut o creștere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici, potrivit ANRE.
Procentul de creștere a prețurilor la gazele naturale din producția internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%, ANRE menționând că nu a avut și nu are competențe în stabilirea nivelului acestor prețuri.